Ugrás a tartalomra
Tanjug / AP / Emrah Gurel

Enyhít az EU, hogy könnyebben jusson el a segítség Szíriába

2023.02.24
07:59
2023.02.24
08:05
Forrás
MTI
Módosítja az Európai Tanács a Szíriára vonatkozó uniós szankciókat a segítségnyújtás gyorsabb eljuttatásának megkönnyítése céljából.

A csütörtöki brüsszeli közlemény szerint a módosítás révén a humanitárius szervezeteknek nem kell előzetes engedélyt kérniük a tagállamok illetékes nemzeti hatóságaitól a segélyként szolgáló átutalásokhoz, illetve humanitárius célú szolgáltatások nyújtásához a szankciós jegyzékben szereplő személyeknek és szervezeteknek. Az EU 2011-ben vezetett be szankciókat Szíria ellen, amikor a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim erőszakosan lépett fel a lakosság ellen.

A Tanács felhívta a figyelmet, hogy a szíriai konfliktus továbbra is szenvedést és bizonytalanságot okoz az ott élők számára, és ezt a helyzetet a február eleji földrengés tovább súlyosbította. A testület rámutatott, hogy 2011 óta az uniós tagállamok összesen 27,4 milliárd eurót fordítottak a szíriai konfliktusban érintettek támogatásra. A földrengés óta pedig a tagországok már 5,5 millió eurót biztosítottak a legsürgetőbb szükségletek kielégítésére az érintett területeken.

Szíria
EU
segítség

Most

Népszerű