Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/IHA agency

Erős földrengések a török-szír határ közelében, rengeteg áldozat

2023.02.06
12:44
2023.02.06
20:32
Forrás
Pannon RTV
Nem nyugszik a föld Törökországban. A Richter-skála szerinti 7,8 erősségű hajnali földrengés után, amely Törökországot és Szíriát sújtotta, néhány órával később, valamivel 12 óra előtt is volt egy szinte ugyanolyan erős, 7,7-es erősségű földmozgás.

Ez az elmúlt száz év legerősebb törökországi földrengését idézi. A romok alatt nagyon sok az ember, az áldozatok száma óráról órára nő. Már több mint 1500 halálos áldozatról és 3 ezer sérültről számolnak be Szíriából és Törökországból összesen. A friss információk szerint legkevesebb 912 halott és több mint 5000 sérült van Törökországban.

Eddig 78 utórengést regisztráltak, és a katasztrófában legalább 1710 épület összeomlott. Szíriában is emelkedett az áldozatok száma, a legfrissebb információk szerint 592 elhunyt van és több mint 1089 személy megsérült.

Kétségbeesett kiáltásoktól volt hangos Törökország délkeleti és Szíria északi része, az itt élőket ugyanis hajnalban érte a térségben tapasztalt elmúlt száz év legnagyobb földrengése. A török katasztrófavédelem adatai szerint helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartományban történt a legerősebb rengés, amelyet 4 óra 26 perckor a délkelet-törökországi Gaziantep tartományban egy 6,4-es erősségű, majd 10 percre rá egy 6,5-ös erősségű rengés követett.

Oktay arról is beszámolt, hogy a katasztrófában legalább 1710 épület összeomlott. Ismertette azt is, hogy eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb pedig 6,6-os erősségű volt. Jelenleg az összedőlt épületek romjai között zajlanak a mentőmunkálatok, Törökország ehhez nemzetközi segítséget is kért – írta az MTI. Szíriában is emelkedett az áldozatok száma, a legfrissebb információk szerint 230 elhunyt van és több mint 600 személy megsérült.

A károk miatt teljesen lezárták Hatay város repülőterét, míg Kahramanmarasban és Gaziantepben csak a mentési munkálatokhoz használják a légikikötőket. A rengések következtében Gaziantep történelmi vára is súlyos károkat szenvedett. Az érintett tartományokban egyhetes iskolai szünetet rendeltek el. A mentést nagyban nehezíti a térségben uralkodó időjárás. Napközben is fagypont közelében alakul a hőmérséklet, miközben sok helyen esik az eső, vagy éppen eső várható.

A rengések Szíria északi részét is sújtották, a beszámolók szerint Aleppóban is több ház összedőlt. A földmozgást Libanonban és Cipruson is érezni lehetett.

Egyelőre nincs információ arról, hogy vannak-e szerb állampolgárok a törökországi földrengés sérültjei között - nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek Zoran Marković. Szerbia törökországi nagykövete elmondta, szerb állampolgárok egyelőre nem keresték fel a nagykövetséget segítségért. Hozzátette, a nagykövetség munkatársai felhívják a földrengés által érintett területen élő szerb állampolgárokat, hogy jól vannak-e?

Az egész világon végigsöpört a törökországi katasztrófa híre. Több államfő már a délelőtti órákban reagált az eseményekre, és mivel Törökországban négyes szintű veszélyhelyzetet jelentettek, ami azt is jelenti, hogy nemzetközi segítséget kértek a mentéshez már több ország jelezte, hogy segítséget küld az érintett területre.

A térségben egyébként gyakoriak a földrengések, Törökország ugyanis több kontinentális talapzat határán fekszik. Külön kihívást jelent a mentőcsapatoknak az időjárás, Dél-Törökországban ugyanis több helyen hó borítja még az utcákat, a következő napokban pedig további havazásra, éjszaka pedig fagypont alatti hőmérsékletre számítanak, ami tovább csökkenti a túlélési esélyeket is. Arról, hogy miért pont Törökországban történt ez a hatalmas földrengés, Petkovics Márta földrajztanár nyilatkozott a Közügyeknek.

földrengés
Törökország

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.