Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Európa már 2,2 Celsius-fokkal melegebb az iparosodás előtti időszakhoz képest

2021.11.11
20:15
Forrás
MTI
A globális felmelegedés nem egyformán érinti a világ minden részét, Európa már 2,2 Celsius-fokkal melegebb az iparosodás előtti időszakhoz képest. A hőmérséklet-emelkedés a párizsi klímaegyezmény szerint 1,5 Cesius-fok lehetne.

Azt tudjuk, hogy az Északi-sark háromszor gyorsabban melegszik a globális átlagnál. Már három Celsius-fokkal melegebb az iparosodás előtti időkhöz képest - mondta az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatának igazgatóhelyettese a Glasgowban zajló ENSZ-klímakonferencián. Európa gyorsabb melegedése előtt értetlenül állnak a tudósok. A Copernicus adatai szerint 2020 volt a legmelegebb év Európában, az átlaghőmérséklet 1,9 Celsius-fokkal volt magasabb az 1980-2010 közötti hosszú távú átlagnál és 0,4 Celsius-fokkal magasabb az előző rekordnál. A felmelegedés korábban nem tapasztalt időjárási szélsőségeket idézett elő a kontinensen. A kutatók szerint jelenleg úgy tűnik, hogy világ a 1,5 Celsius-fokos felmelegedési küszöböt 2034 körül fogja elérni.

globális felmelegedés
klímacsúcs

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Népszerű