Ugrás a tartalomra

Gyengülnek a Föld „életjelei”

2021.07.29
13:36
Forrás
magyarnemzet.hu
A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

A tudósok két évvel ezelőtt szólították fel a világ kormányait: nyilvánítsák ki, hogy globális klímavészhelyzet alakult ki. Kiemelik, példa nélküli módon megemelkedett a klímaváltozáshoz köthető katasztrófák száma. A Föld életjeleire vonatkozó 31 mutatóból 18 rekordszinten áll. Ezek között szerepel az üvegházhatású gázok kibocsátása, a gleccserek olvadása és az erdőirtás is. A 15 évvel ezelőtti szinthez képest 31 százalékkal gyorsult a gleccserek olvadása, és 2020-ban rekordmértékben csökkent a brazíliai őserdők mérete. A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy négymilliárd haszonállat él a bolygón, és össztömegük immár meghaladja az összes ember és vadon élő állat össztömegét. A tudósok gyors és radikális lépéseket sürgetnek; fel kell számolni a fosszilis energiahordozók felhasználását, mérsékelni kell a szennyezést, helyre kell állítani az ökoszisztémákat, növényi alapú étrendre kell áttérni, szakítani kell a jelenlegi növekedési modellekkel és stabilizálni kell a bolygó népességét.

föld
klímaváltozás
klímaegyezmény
vészhelyzet

Most

18:02, Frissítve: 19:41

Falugazdászok Székelykevén

Falugazdászok tanácskoztak Székelykevén. 21 iroda vajdasági képviselője volt jelen az eseményen. A munkamegbeszélésen részt vett Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke is.

Népszerű