Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, File

Harry és Meghan nem vállal többé hivatalos szerepet a királyi családban

2021.02.19
16:44
Forrás
MTI
Harry és Meghan pénzügyileg teljesen függetlenné vált és ideje nagy részét Amerikában tölti.

Véglegessé vált, hogy Harry herceg és amerikai felesége, Meghan hercegnő nem vállal többé hivatalos szerepet a brit királyi családban. A házaspár tavaly januárban teljesen váratlanul bejelentette, hogy visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként ellátott hivatalos funkcióitól. Az udvar ezt jóváhagyta, de megállapodás született arról is, hogy a döntést mindkét részről egy év után felülvizsgálják. Ez most történt meg. A Buckingham-palota pénteki közleménye szerint immár véglegessé vált, hogy Harry és Meghan a jövőben sem lát el hivatalos feladatokat a királyi család tagjaiként. Ez azt jelenti, hogy a monarchia hivatalos programjaiban a továbbiakban nem vesznek részt, a királyi család tagjainak járó közpénzellátmányban nem részesülnek és az uralkodót sem képviselhetik hivatalos fórumokon. Harry és Meghan pénzügyileg teljesen függetlenné vált és ideje nagy részét Amerikában tölti.

A döntés egyik következményeként Harry - aki tíz évig szolgált a brit hadseregben és kétszer is megjárta az afganisztáni tűzvonalat - visszaadja a fegyveres erőktől a királyi család magas rangú tagjaként kapott tiszteletbeli parancsnoki címet is.

Az udvar illetékese hangsúlyozta, hogy jóllehet a királynőt szomorúsággal tölti el Harry és Meghan döntése, a herceg és a hercegnő továbbra is a királyi család szeretett tagja.

Harry annak idején nem titkolta, hogy a történtekért nem kis részben a sajtót teszi felelőssé. Amikor tavaly január végén először beszélt nyilvánosan döntésük okairól, kissé talányosan, de szavait egyértelműen a sajtónak címezve úgy fogalmazott: miután édesanyja, Diana hercegnő meghalt, sokan az ő segítségére siettek és igyekeztek óvni őt, "ám a média erőteljes hatalom", és ő csak remélni tudja, hogy az egymásnak nyújtott kollektív támogatás még ennél is erősebbnek bizonyul.

Harry herceg régóta nem titkolt, mély ellenszenvet táplál a sajtóval szemben. Őt és a brit királyi családot ugyanis a mai napig kísérti a Diana hercegnőt szó szerint élete utolsó pillanatáig üldöző fotóshad emléke.

Harry édesanyja 1997-ben, egy párizsi autószerencsétlenségben vesztette életét. Gépkocsiját végzetes útján is tucatnyi fotós üldözte motorkerékpáron, és többen közülük a roncsok között haldokló hercegnőről is közeli felvételeket készítettek.

Harry 2019 októberében - miután több lap ellen is jogi eljárást kezdeményezett magánéletének védelme érdekében - hosszú és rendkívül éles hangvételű közleményt adott ki, amely szerint a sajtó ugyanúgy bánik vele és feleségével, mint egykor Dianával.

"Leginkább attól félek, hogy a történelem megismétli önmagát. Elvesztettem édesanyámat és most azt kell látnom, hogy feleségem is ugyanezen befolyásos erők áldozatává válik" - fogalmazott akkori közleményében Harry herceg.

Harry herceg
Meghan
Nagy-Britannia
függetlenség

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.