Ugrás a tartalomra

Ítéletidő Görögországban: Szerbiai turisták is az árvizek rabságába estek

2023.09.06
10:21
2023.09.06
16:29
Forrás
Tanjug
A valaha jegyzett legtöbb mennyiségű eső esett a görögországi Pelion-félsziget egyik településén.

Piros zászló jelzi a strandokon, hogy tilos a tengerben való fürdőzés. Az óriási hullámok hatalmas erővel csapódnak a partoknak és a szikláknak.

A tenger helyenként a parton álló autókat is behúzta a mélybe.

Másutt a leomló hegyoldalak temették maguk alá a járműveket.

Viharok sújtják a teljes Halkidiki-félszigetet, valamint a Szalonikitől délre fekvő olümposzi régiót és a Pélion-félszigetet. A szerbiai turisták jelentős része ebben a térségben szokott nyaralni. Olyan ismert üdülőhelyek vannak itt, mint Hanioti, Pefkohori, Sarti, Asprovalta, Leptokaria és Evia-szigete.

Utóbbin egy tornádót is levideóztak. Az egyik kommentelő pedig azt írta, katasztrófa, ami a szigeten van, három napja nem hagyják el a szállásukat, csak élelemért mennek ki.

Ekkora szerencséjük sincs azonban azoknak, akik Volos közelében estek fogságba az árvíz miatt. Ők áram, ivóvíz és élelem nélkül várják az evakuálást. Mindannyian Dél-Szerbiából érkeztek az üdülőhelyre.

Dušan Spasojević, Szerbia görögországi nagykövete a közmédiának nyilatkozva elmondta, dolgoznak a turisták kimentésén, igyekeznek kapcsolatba lépni az érintett utazási irodákkal, és buszokat szervezni azoknak a szerb állampolgároknak, akiknek autója használhatatlanná vált.

„A turistáinknak mindenek előtt azt javasoljuk, hogy szigorúan tartsák be a helyi erők, egyebek mellett a rendőrség utasításait. Ha azt mondják, hogy ne hagyják el a szobájukat, akkor ezt tartsák be, és legyenek türelemmel. Mi pedig a helyiekkel együtt minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy gondoskodjunk a biztonságukról, és amennyiben szükséges, az evakuálásukról.”

A Bulgárián és Törökországon is átvonuló ítéletidő összesen nyolc halálos áldozatot követelt. A Daniel névre keresztelt vihar a meteorológusok szerint csütörtök délutánra csillapszik le.

Görögország
eső
árvíz

Most

18:59

Család, mindenki bástyája

A párok több mint felének csak egy gyermeke van és ezen változtatni kell - jelentette ki Darija Kisić Vranjéban, a Család, mindenki bástyája elnevezésű projekt eredményeinek bemutatásán.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.