Ugrás a tartalomra
Tanjug/Wang Guosong/Xinhua via AP, File

Kína fitogtatja az erejét

2022.08.04
12:53
Forrás
Euronews.com
Korábban nem látott mértékű hadgyakorlatot tart Kína Tajvanhoz közel, érintve a tajvani felségvizeket is.
Tanjug/Taiwan Ministry of Defense via AP, File

A műveleteket Kína Nancy Pelosi, az Egyesült Államok házelnökének tajvani látogatása elleni tiltakozásként indította. A gyakorlatok miatt Tajvan légi és vízi forgalma megállt, Kína blokád alá vonta a szigetet, melyet szakadár területnek tekint. A kínai vezetés Pelosi látogatását provokációnak tekinti. Szerintük ezzel csak rontja az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatot. Nancy Pelosi korábban úgy nyilatkozott: látogatása a demokratikus Tajvan támogatását jelenti. Utazása ugyanakkor növekvő nyugtalanságot váltott ki a térségben. A helyzet mérséklése érdekében a G7-csoport külügyminiszterei közös nyilatkozatot adtak ki arról, hogy a kínai eszkaláció a régió destabilizációját eredményezi. A Fehér Ház azonban továbbra is úgy érzi, a látogatás nem változtatott semmin.

Kína
hadgyakorlat
Tajvan
Nancy Pelosi

Most

08:13

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.
07:27, Frissítve: 07:33

Bírja a meleget? - ha igen, ma jó napja lesz

Még két napig tarthat a pokoli hőség. Mára a tegnapinál is melegebb időt jósolnak a meteorológusok, a hét legforróbb napjára kell felkészülnünk, 38-39 fokos délutáni csúccsal.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.