Ugrás a tartalomra

Környezetvédelem vagy műemlék-károsítás? - feketére festették Róma egyik jelképét

2023.05.22
08:37
2023.05.22
08:45
Forrás
Pannon RTV
Szénnel festették feketére a Trevi-kút vizét a klímaaktivisták Rómában. A fosszilis tüzelőanyagok ellen tüntettek.

Az olasz főváros egyik legnépszerűbb turisztikai helyszínén az Ultima Generazione, vagyis Utolsó Generáció nevű csoport tüntetői „Nem fogunk fizetni a fosszilis tüzelőanyagokért” feliratú transzparenseket tartottak a magasba, és azt kiabálták: „Országunk haldoklik”. Eközben hígított szénport öntöttek a kútba.

A derékig vízben gázoló környezetvédőket végül a rendőrök húzták a partra. Az aktivista csoport közleményben követelte a fosszilis tüzelőanyagok állami támogatásának megszüntetését. Tiltakozó akciójukkal az észak-olaszországi árvizekre akarták felhívni a figyelmet.

Róma polgármestere elítélte a klímaaktivisták akcióját, Twitter-oldalán azt írta: „Elég volt ezekből az abszurd támadásokból a kulturális örökségünk ellen.”

Környezetvédelem
klímaaktivisták
Róma

Most

13:49

Még biztosabb lehet a gázellátás

Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.
11:53, Frissítve: 11:58

Hagyományos disznótor Szajánban

A szajániak a koronavírus-járvány előtti évben szervezték meg az első hagyományos disznótort. A kényszerszünet után tegnap újra megtartották a rendezvényt a helyi önkéntes tűzoltó egyesület szervezésében.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.