Ugrás a tartalomra
Tanjug/Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

Környezetvédelem vagy műemlék-károsítás? - feketére festették Róma egyik jelképét

2023.05.22
08:37
2023.05.22
08:45
Forrás
Pannon RTV
Szénnel festették feketére a Trevi-kút vizét a klímaaktivisták Rómában. A fosszilis tüzelőanyagok ellen tüntettek.

Az olasz főváros egyik legnépszerűbb turisztikai helyszínén az Ultima Generazione, vagyis Utolsó Generáció nevű csoport tüntetői „Nem fogunk fizetni a fosszilis tüzelőanyagokért” feliratú transzparenseket tartottak a magasba, és azt kiabálták: „Országunk haldoklik”. Eközben hígított szénport öntöttek a kútba.

A derékig vízben gázoló környezetvédőket végül a rendőrök húzták a partra. Az aktivista csoport közleményben követelte a fosszilis tüzelőanyagok állami támogatásának megszüntetését. Tiltakozó akciójukkal az észak-olaszországi árvizekre akarták felhívni a figyelmet.

Róma polgármestere elítélte a klímaaktivisták akcióját, Twitter-oldalán azt írta: „Elég volt ezekből az abszurd támadásokból a kulturális örökségünk ellen.”

Környezetvédelem
klímaaktivisták
Róma

Most

13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű