Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/ Lynne Sladky

Közel 65 millió igazolt koronavírus-fertőzött a világon

2020-12-03
08:31
Forrás
worldometers.info, MTI
A járvány kezdete óta csaknem másfél millió ember vesztette életét a vírus okozta szövődmények miatt, mintegy 45 millióan meggyógyultak.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegség továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol a fertőzöttek száma meghaladta a 14 millió 300 ezret, csaknem 280 ezren meghaltak. Európában az Egyesült Királyságban követelt a kór legtöbb áldozatot, több mint 59 ezer 700 ember halt meg.

Tanjug/AP Photo/ Pamela Hassell

Foto: Tanjug/AP Photo/ Pamela Hassell

Meghosszabbítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat Németországban január 10-ig - jelentették be szerdán Berlinben.

Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy járványhelyzet reméltnél lassabb javulása miatt január 10-ig "alapvetően minden úgy marad, ahogyan most van". Így továbbra is csaknem teljesen szünetel az idegenforgalom, a vendéglátás, a kulturális élet intézményrendszere és a szabadidő eltöltésére szakosodott egyéb szolgáltatások sora. Az oktatás, a kereskedelem és az ipar viszont továbbra is működik. A korlátozások legfőbb célja az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedése feletti ellenőrzés visszaszerzése. Ehhez 50 alá kell szorítani az utóbbi hét napon regisztrált fertőzöttek százezer lakosra jutó számát. Ez az érték ugyan csökkent az utóbbi hetekben, de így is csaknem 140-en áll. Az országos átlag ugyan jelentős térségi eltéréseket takar, északon és több nyugati tartományban már javul a helyzet, de több keleti tartományban robbanásszerűen emelkedik a fertőzöttek száma - fejtette ki a kancellár, kiemelve, hogy mindent egybevetve "nagyon messze vagyunk a céltól". Az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) és a szövetségi kormány tanácskozásán a többi között a SARS-Cov-2 elleni közösségi immunitás kialakítását szolgáló oltási kampányok előkészítéséről is tárgyaltak. Angela Merkel hangsúlyozta: az első oltóanyagok európai uniós forgalmazási engedélyét ugyan várhatóan még az idén kiadják, de nem érdemes nagy reményeket fűzni ahhoz, hogy rögtön, már 2021 első negyedévében sikerül nagyban javítani a járványhelyzeten az oltásokkal.

Markus Söder bajor kormányfő, az MPK soros alelnöke jelezte: elképzelhetőnek tartja, hogy még tovább kell majd szigorítani a korlátozásokon. Szükség esetén inkább rövidebb időre szóló, de "következetes" intézkedéseket kell tenni, mint hosszabb időre "félig következetes" szabályokat bevezetni - mondta.

A járvány nyár végén kibontakozott második nagy hulláma miatt eredetileg csak novemberre vezettek be új korlátozásokat Németországban. A fertőzések számának robbanásszerű növekedése megállt, de a várt trendforduló nem következett be. Ezért az MPK és a szövetségi kormány legutóbbi, november végén tartott tanácskozásán elhatározták, hogy december 20-ig meghosszabbítják a korlátozásokat, és több szabályt meg is szigorítanak.

Az újabb, szerdai tanácskozáson ezt a határidőt módosították január 10-re.

A legfőbb szigorítást az jelenti, hogy két háztartás tagjai közül a korábbi tíz helyett legfeljebb öt ember találkozhat, leszámítva a 14 éven aluli gyerekeket. Ezt a szabályt a tervek szerint az ünnepekre - december 23-tól 31-ig - enyhítik, így ismét tízen tölthetik majd együtt az időt. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 17 270 ember szervezetében mutatták ki a vírust. Ez csaknem tízszázalékos csökkenés az egy héttel korábbi 18 633-hoz képest. Ugyanakkor a SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben minden korábbinál több, 487 halálesetet regisztráltak egy nap alatt.

Az új esetekkel együtt 1 084 743 fertőződést regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 17 123-ra emelkedett Németországban.

Foto: Tanjug/AP Photo/ Pamela Hassell

Foto: Tanjug/AP Photo/ Pamela Hassell

Karácsonykor és szilveszterkor legfeljebb két külön háztartásból nem több, mint tíz ember ünnepelhet együtt Spanyolországban - ismertette a spanyol egészségügyi miniszter a szerdán elfogadott szabályozást.

Salvador Illa madridi sajtótájékoztatóján elmondta: december 23-a és január 6-a között nem lehet szabadon közlekedni az ország tartományai között, csak kivételes okokkal, mint amilyen például a munkavégzés, az orvosi ellátás, vagy ebben az esetben a közeli hozzátartozó meglátogatása. A tartományok többségében ez nem jelent különösebb változást, mivel a be-, illetve kilépés jelenleg is korlátozott. Az október 25-e óta érvényben lévő éjszakai kijárási tilalmat szenteste és szilveszter éjjelén hajnali fél kettőig hosszabbítják meg. Most régiónként eltérő, hogy este 10-kor, 11-kor vagy éjfélkor veszi kezdetét. "Nagy a tét. (...) Nem örömünkben, vagy mások életének akadályozása miatt hozzuk ezeket az intézkedéseket" - fogalmazott a tárcavezető, emlékeztetve a járvány megfékezésére tett eddigi erőfeszítésekre. Kérdésre válaszolva elmondta: az ismertetett rendelkezések kötelezőek az autonóm tartományok számára, miután a tartományközi tanács támogatta az elképzeléseket. A régiók közül Katalónia és Madrid nem szavazta meg a javaslatot.

Az ünnepi időszakkal kapcsolatban számos ajánlás is született, például, hogy a hazautazó diákok az indulás előtti tíz napban önként korlátozzák társas kapcsolataikat, vagy hogy a templomokban ne énekeljenek, hanem felvételről szóljon zene. Salvador Illa szerint a járványügyi adatok ugyan folyamatosan javulnak, de továbbra is óvatosságra intenek. Százezer emberből átlagosan 251-en fertőzött az országban, az elmúlt 24 órában ötezer új esetet diagnosztizáltak, míg a regisztrált fertőzöttek száma több mint kilencezerrel nőtt. Egy hét alatt több mint ezren hunytak el a fertőzés következtében. A járvány kezdete óta több mint 1,6 millióan kapták el bizonyítottan a fertőzést, az elhunytak száma közelít a 46 ezerhez.

Foto: Tanjug/AP Photo/ Kin Cheung

Foto: Tanjug/AP Photo/ Kin Cheung

A szállodák és az éttermek mellett a karácsonyi vásárok is zárva maradnak idén Ausztriában a koronavírus-járvány miatt - erről döntött az osztrák kormány szerdán.

Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter elmondta: a szállodák és a vendéglátóipari egységek zárva maradnak egészen január 7-éig, ezen túlmenően a karácsonyi vásárok sem nyithatják meg kapuikat. A döntést azzal indokolta, hogy a fertőzésveszély éppen az ilyen helyeken a legvalószínűbb. Ezzel a szigorú intézkedéssel igyekeznek elkerülni a járványgörbe újbóli emelkedését, és remélik, a tervezett január 7-ei nyitás még megmentheti a téli szezont - tette hozzá.

Az elmúlt hetekben a sípályák működtetéséről kirobbant vitáról szólva a miniszter elmondta: "Ausztria síelő nemzet, a sípályáknál folynak az előkészületek, és az emberek vágynak a pihenésre és sportra." Mivel azonban a hotelek és éttermek zárva maradnak, a pályák elsősorban a helyben lakók, illetve az egynapos kirándulást tervezők örömét szolgálhatják majd. A sífelvonóknál szigorítják a biztonsági előírásokat, zárt kabinok esetében 50 százalékkal csökkentik a befogadható utaslétszámot.

Köstinger kiemelte a tömeges tesztelésen való részvétel jelentőségét, melynek célja, hogy minél több fertőzöttet kiszűrhessenek, ezáltal lehetővé téve a biztonságos újranyitást.

Gernot Blümel pénzügyminiszter közölte: a szigorú korlátozások miatt súlyosan érintett ágazatok megsegítése érdekében december 31-ig meghosszabbítják a bevételkiesés enyhítésére szolgáló támogatásokat, mindazonáltal a korábbi 80 százalék helyett csak 50 százalékos mértékben. A decemberi bevételkiegészítés egymilliárd euróba kerül az államnak, és lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak, hogy megőrizzék likviditásukat - hangsúlyozta.

Tanjug/AP Photo/ Lynne Sladky

Foto: Tanjug/AP Photo/ Lynne Sladky

Új fejezet kezdődött a koronavírus-járvány elleni küzdelemben a Pfizer és a BioNTech vállalatok által kifejlesztett oltóanyag gyógyszerhatósági jóváhagyásával az Egyesült Királyságban- mondta szerdán Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. Hozzátette, hogy az Egyesült Királyságban a jövő hét elején elkezdik az oltások beadását. Boris Johnson brit miniszterelnök szerda esti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: már nem csupán puszta remény, hogy tavaszra normalizálódhat az élet.   E nyilatkozatok előzményeként szerda reggel a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (HMRA) bejelentette, hogy engedélyezte a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását. Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-oltóanyag alkalmazására. Matt Hancock a londoni alsóház képviselőinek tartott szerda délutáni ismertetésében megerősítette, hogy a brit kormány 40 millió adagot már megrendelt a most jóváhagyott oltóanyagból. Ez húszmillió oltásra elegendő, mivel mindenkinek két dózist kell kapnia. A miniszter megerősítette azt is, hogy a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) már a jövő hét elején megkezdi az oltások beadását, és az első menetben 800 ezer adag vakcina kerül forgalomba.

Tanjug/AP Photo/ Kin Cheung

Foto: Tanjug/AP Photo/ Kin Cheung

Törökországban az elmúlt huszonnégy órában 31 923 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust, így a mutató az előző napi adathoz képest 1813-mal nőtt - közölte a török egészségügyi minisztérium. A napi esetszám az elmúlt napokban 30 ezer közelében alakult, hogy Ankara mintegy négy hónap szünet után múlt szerdán újból ismertette az adatot. A fertőzöttek napi száma az eltelt egy hétben 28 351 és 31 219 között ingadozott, míg a mostani érték ettől a sávtól valamelyest felfelé látszik elmozdulni. A török egészségügyi minisztérium július 29-től a jelentéseiben a napi esetszám helyett a napi betegszám megfogalmazást használta. A kifejezés alatt a tüneteket mutató regisztrált fertőzöttek napi számát értették. Ennek következtében az országban eddig igazolt összes koronavírusos eset pontos száma nem ismert.

Szerdán immár tizedik napja, hogy a kis-ázsiai országban rekordszámú ember veszti életét a fertőzés szövődményeiben, ezúttal 193-an hunytak el, és a halálos áldozatok száma 14 129-re emelkedett. A keddi adat 190 volt. Ezzel párhuzamosan a súlyos betegként nyilvántartottak száma is tovább nőtt, mintegy 200-zal, 5303-ról 5502-re. A gyógyultak száma 4821-gyel 414 141-re emelkedett.

A 83 milliós országban mostanáig csaknem 19 millió vírustesztet végeztek el. Törökországban kedd este új szabályok léptek életbe. Immár az egész hétvégén, valamint a hétköznap éjszakákon is kijárási korlátozás van érvényben. Ugyanakkor a rendelkezés a termelési és az ellátási láncokat, illetve a logisztikai, az egészségügyi, a mezőgazdasági és az erdészeti szektort továbbra sem befolyásolja. Az intézkedés értelmében az emberek hétköznapokon este 21 órától reggel 5 óráig nem, péntek este 21 órától hétfő reggel 5 óráig pedig kizárólag bevásárlás céljával tartózkodhatnak közterületen. A temetéseket és az esküvőket már csak legfeljebb 30 ember jelenlétében lehet megtartani, míg a mozikat követően a fürdők, az uszodák, a masszázsszalonok és a vidámparkok is felfüggesztik működésüket. Törökországban a járvány tavaszi hulláma során sok más szigorú intézkedés mellett a tartományok közötti utazást is korlátozták, és a bevásárlóközpontoknak is be kellett zárniuk. Ankara az őszi hullám során még nem vezetett be olyan szigorú korlátozásokat, mint az európai országok.

A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező az országban.

koronavírus
koronavírus-áldozat
koronavírus-fertőzés
koronavírus-fertőzött
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-járvány

Most

22:18

Vásároljunk online, jót tesz a bolygónak!

Az online vásárlás a hagyományos kereskedelemhez képest átlag 36 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár – hívta fel a figyelmet egy friss kutatás alapján a Prologis ipari és logisztikai ingatlanvállalat az MTI szerint.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.