Ugrás a tartalomra
Tanjug/Annie Rice/Corpus Christi Caller-Times via AP

Lecsapott Texasra a Nicholas

2021.09.14
14:09
2021.09.14
14:18
Forrás
vg.hu
A Nicholas hurrikán várhatóan kisebb pusztítást végez mint a Texasra 2017-ben lecsapó Harvey, de a szomszédos Louisiana még a két héttel ezelőtti Ida hurrikánt sem heverte ki.

Hurrikánná erősödve érte el a texasi partvidéket a korábban csak trópusi viharként számon tartott Nicholas – írja a Reuters. Mindez alig két héttel a szintén a Mexikói-öbölt sújtó Ida pusztítása után újabb áradásokkal és áramkimaradásokkal fenyeget. Lousianában közel 100 ezer, míg Texasban több mint 200 ezer fogyasztó már most is áram nélkül maradt.

Joe Biden, amerikai elnök Louisianában szükségállapotot hirdetett és így tett 17 megye és 3 város esetében a texasi kormányzó Greg Abbott is. A vihar óránként 120 kilométeres sebességű szelet hoz, ám a Matagorda Bay automatikus méréseket végző időjárás-jelző állomás adatai alapján a legnagyobb széllökések akár az óránkénti 150 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

Mindezek ellenére a Nicholas várhatóan lassan fog keresztülhaladni Texason, így napokig tarthat míg elvonul, miközben hatalmas mennyiségű csapadékot hozhat a texasi kormányzó szerint. A houstoni polgármester, Sylvester Turner arra kérte a város lakóit, hogy kerüljék az utakat és az autópályákat a vihar ideje alatt.

Számos iskola maradt zárva hétfőn Louisianában és Texasban, míg keddre az állam legnagyobb iskolai körzete, a houstoni is szünetet rendelt el. Több száz repülőjáratot is töröltek, melyek Houstont vagy Corpus Christit érintették.

A nemzeti időjárási szolgálat szerint a hurrikán 40 centiméter csapadékot hozhat, bizonyos területeken pedig akár az 50 centimétert is elérheti a vihar által hozott eső mennyisége.

A szomszédos Lousianát kormányzó John Bel Edwards arra figyelmeztetett, hogy az Ida által elsodort törmelék még mindig eldugíthatja a csatornarendszert, ami tovább növeli az áradások esélyét.

A Nicholas az AP hírügynökség szerint a 2017-ben hatalmas rombolást végző Harvey útját követi, ám kutatók szerint annál minden szempontból kisebb lehet. A Harvey pusztítását követően 2,5 milliárd dollárnyi kötvényt bocsátottak ki, hogy a viharok elleni védekezést segítő beruházásokat hozzanak tető alá. A 181 projekt – melyek a pusztítás mérséklését célozzák – különböző mértékben jutott közel a megvalósuláshoz az azóta eltelt időben. A Nicholas esetében is fennáll annak a veszélye azonban, hogy a Harveyhoz hasonlóan megáll és hosszú ideig egy helyben maradva okoz még nagyobb pusztítást.

A Royal Dutch Shell legalább egy olajfúró platformjáról megkezdte már hétfőn a munkások evakuálását és más cégek is elkezdték a felkészülést a hurrikán erejű szélre.

A szélsőséges időjárás az idei évben sem először okoz komoly gondokat Texas számára, az államban a szokatlanul erős hideg februárban az áram, sőt bizonyos esetekben a vízhálózat leállását is okozta.

Louisiana
hurrikán
szükségállapot

Most

19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.
16:00, Frissítve: 19:59

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.