Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Jerome Delay, File

Megelőzhető és gyógyítható betegség lehet az ebola

2019-08-13
11:50
Forrás
BBC
Egy kongói kutatás szerint a fertőzöttek 90 százaléka túlélheti a halálos betegséget, amennyiben korai stádiumban kezelik a leghatásosabb gyógyszerekkel.

A közelmúltban kifejlesztett gyógyszer a vírust antitestekkel támadja és az eredmények a halálos esetek számának jelentős csökkenését mutatják.

Négy kísérleti gyógyszert teszteltek a Kongói Demokratikus Köztársaság ebolával fertőzött területein, a kevésbé hatékony szérumok 50 százalékos gyógyulási arányt eredményeztek, míg az új készítmények 70 százalékban tudtak életeket menteni. A frissen megfertőződőtt betegeknél ez az arány elérte a 94 százalékot is. A kór elleni harc következő lépése egy védőoltás kifejlesztése lenne.

A vírus 1976-os felfedezése óta két nagyobb járvány söpört végig Afrikán. A 2014-től 2016-ig tartó nyugat-afrikai járványban csaknem 30 ezer embert halt meg, míg a jelenleg is tartó közép-afrikai fellángolás áldozatainak száma meghaladja a 11 ezret.

ebola
gyógyítható
betegség
Kongó

Most

07:41

Tüntettek a G7 csúcs ellen

Több ezren tiltakoztak békésen a francia-spanyol határ mindkét oldalán a G7-es országcsoport szombat este Biarritzban megkezdődött csúcsértekezlete ellen.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.