Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti, Pool

Mérgező gázok veszélyeztetik La Palma szigetét

2021.09.24
09:54
Forrás
Szerbiai RTV
Már 350 lakóházat pusztított el a La Palma szigetén működő Cumbre Vieja vulkán, és több mint 7000 embert kellett eddig már evakuálni.

A vulkánon négy aktív hasadék keletkezett, és a láva két irányban mozog: az egyik északon a Todoque irányába, a másik pedig a tenger felé. A lávafolyamok, amelyeknek a magassága akár a hat métert is elérik, tovább zúdultak le a hegyoldalakon, megégetve és összelapítva mindent, ami az útjukba került, miközben megközelítették a sziget sűrűbben lakott partvidékét. A vulkán naponta mintegy 8000 és 10 500 tonna közötti kén-dioxidot lövell ki, amely szintén károsítja a tüdőt - közölte a Kanári-szigeteki Vulkánkutató Intézet.

Az Afrikától északnyugatra, az Atlanti-óceánban található sziget egyébként az európaiak egyik kedvelt üdülőhelye és mintegy 85 ezren lakják.

La Palma sziget
vulkán
lávafolyam

Most

07:36

Mától bírságolnak

Szerbia kormányának döntése értelmében szombaton 22 órakor megkezdődött a covid-igazolványok ellenőrzése, és október 25-étől, azaz mától büntetik mindazokat, akik ezt az intézkedést nem tartják be.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.