Ugrás a tartalomra
Pixabay/Bru-nO

A Moderna oltás hosszú távú védelmet adhat

2020-12-04
21:39
Forrás
24.hu
Újabb információk derültek ki a Moderna koronavírus elleni vakcinajelöltjének vizsgálatairól, illetve gyártási előkészületeiről.

Az információk alapján a 119. napon (3 hónappal a második 100 μg dózis után), a résztvevők szervezetében a kötő és semlegesítő antitestek száma még mindig magas volt. Az eredmény független volt a résztvevők életkorától, ugyanazt tapasztalták a 18-55-ös, 56-70-es, illetve a 71+-os korosztályban.

A Moderna arra számít, hogy 100-125 millió dózis oltóanyag lesz hozzáférhető világszerte 2021 első negyedévében. Ezek közül 85-100 millió az Egyesült Államokban, 15-25 millió pedig azon kívül lesz elérhető. Ebbe a mennyiségbe már beleértendő annak az fél-egy milliárd dózisnak egy része is, amelyet a vállalat 2021 folyamán tervez előállítani.

Tal Zaks, a Moderna vezető orvosa szerint az előzetes adatok alapján az mRNA-1273 hosszú távon képes fenntartani a semlegesítő antitestek magas számát az emberi szervezetben, méghozzá minden korosztályban, ideértve a legidősebbeket is. „Ezek az eredmények megerősítik, hogy az mRNA-1273 vakcina hatásossága a Covid-19 betegség kialakulásának megelőzésében, amelyről a közelmúltban közöltünk adatokat, egyben tartós is” – mondta a szakértő.

koronavírus
koronavírus-járvány
koronavírus-oltás

Most

19:30

Elhunyt Mira Furlan

66. életévében elhunyt Mira Furlan horvát színművész, aki az egykori jugoszláv filmgyártás és színjátszás megkerülhetetlen alakja volt. Számos feledhetetlen alakítást hagyott maga mögött.
19:02, Frissítve: 19:13

Naponta több mint száz embert oltanak be Topolyán

Egyelőre a topolyai egészségház általános osztályán kialakított két oltóponton történik az oltás, de már dolgoznak azon, hogy a bácskossuthfalvi és a gunarasi kijelölt oltópontot is előkészítsék és felszereljék.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Egyre kelendőbbek a palicsi ingatlanok

Elsősorban a turisztikai beruházásoknak köszönhetően megnőtt az ingatlanok iránti érdeklődés Palicson. Az épülő wellness-központ egyre több belgrádi és más szerbiai városból, sőt külföldről érkező családot vonz a településre.