Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Moszkva tiltakozott Prágánál diplomatái kiutasítása miatt

2021.04.18
18:11
2021.04.18
18:56
Forrás
MTI
Határozott tiltakozásukat fejezik ki a cseh kormánynak a 18 diplomata kiutasítása miatt, és válaszlépéseket helyeznek kilátásba - közölte az orosz külügyminisztérium. Tüntetés volt a prágai orosz nagykövetség előtt.

Moszkva szerint nyugati részről ezzel a kiutasítással próbálták meg a fehérorosz elnök ellen készülő, leleplezett "puccskísérletről" szóló híreket elfedni. A cseh külpolitikát "önállótlannak" minősítették.

Minszkben és Moszkvában szombaton jelentették be, hogy az orosz fővárosban őrizetbe vett, az amerikai és a lengyel szakszolgálatokkal kapcsolatban álló politológus és ügyvéd elnökgyilkosságot és puccsot készített elő Fehéroroszországban.

A 18 orosz diplomata Csehországból való kiutasítását ugyanezen a napon jelentetették be. A moszkvai diplomáciai tárca vasárnap "példátlannak minősítette", hogy Prága "nem bizonyított és kitalált ürüggyel" ilyen döntést hozott. Emlékeztetett arra, hogy a vrtebicei hadianyagraktárban 2014-ben bekövetkezett két robbanásért a cseh kormány korábban az objektumot birtokló céget tette felelőssé.

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Moszkva a kiutasítást "ellenséges lépésnek" és az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói folytatásának minősítette. A külügyminisztérium az intézkedésben "amerikai nyomot" vélt felfedezni, és hangot adott álláspontjának, miszerint a cseh hatóságok a nemrégiben kihirdetett amerikai szankciók nyomán Washington "kedvében akartak járni", és intézkedéseikkel "még túl is szárnyalták tengerentúli gazdáikat".

A 2014-ben bekövetkezett robbanásokért a cseh hatóságok a helyi sajtó szerint az orosz titkosszolgálatokat tették felelőssé, és körözést adtak ki az orosz katonai felderítés két tisztje, Alekszandr Miskin és Anatolij Csepiga ellen, akiket korábban Petrov és Bosirov néven emlegettek. Őket Nagy-Britanniában mérgezési kísérlettel gyanúsították meg, amelyet 2018-ban Salisburyben Szergej Szkripal átállt orosz katonai hírszerző és a lánya ellen követettek el.

Vasárnap délután többen összegyűltek a prágai orosz nagykövetség előtt. Néhányan magukkal hozták az Európai Unió és a NATO zászlóját, de nem hiányzott a tüntetésről a cseh nemzeti zászló sem. A demonstrációt nagyobb létszámú kivezényelt rendőri egység kísérte. A délutáni órákban a helyszínen megjelent néhány Moszkva-barát szimpatizáns is. A rendőrök két alkalommal avatkoztak be.

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Varsó támogatja Prága döntését a tizennyolc orosz diplomata kiutasításáról - jelezte vasárnap a lengyel külügyi tárca a Twitteren. 

"A szövetségesek közötti szolidaritás és a gyors cselekvés erőssé tesz minket" - olvasható a varsói külügyi bejegyzésben, amelyben aláhúzzák, hogy Lengyelország teljes mértékben támogatja Csehország döntését az orosz diplomaták kiutasításáról a vrbeticei lőszerraktárban történt robbanások kapcsán.

Lengyelország csütörtökön minősítette nemkívánatos személynek a varsói orosz nagykövetség három munkatársát. Varsó azzal indokolta a lépést, hogy az érintettek megsértették a diplomáciai státusz feltételeit, és Lengyelországnak ártó tevékenységet folytattak.

Moszkva e lépésre öt lengyel diplomata kiutasításával reagált.

Varsó azt követően jelentette be az orosz diplomaták kiutasítását, hogy Joe Biden amerikai elnök csütörtökön rendeletet írt alá, miszerint kormányzata pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát, mivel Washington szerint Moszkva kibertámadásokat hajtott végre és beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba.

Oroszország, reagálva az amerikai szankciókra pénteken azt tanácsolta az amerikai nagykövetnek, hogy utazzon haza konzultációra, és ezenkívül kiutasított további 10 amerikai diplomatát.

Oroszország
Csehország
kiutasítás
Prága
Moszkva

Most

19:22, Frissítve: 20:12

Ég a fenyőerdő Miskolc közelében, a Bükkben

Már mintegy száz hektárnyi területen ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.