Ugrás a tartalomra
Tanjug/Tajvani Külügyminisztérium/AP

Nancy Pelosi amerikai házelnök Tajvanra utazott, Peking elítélte a látogatást

2022.08.02
19:40
Forrás
Euronews.com
Dacolva a kínai hatóságokkal, akik arra figyelmeztettek, következményei lesznek, ha az útra sor kerül.

A tajpeji Songshan nemzetközi repülőtéren landolt Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök repülőgépe, ahol Joseph Wu, Tajvan külügyminisztere és Sandra Oudkirk, az Amerikai Egyesült Államok tajvani képviselője fogadta őt.

Pelosi nyilatkozatában leszögezte: az Egyesült Államok szolidaritása a 23 millió lakosú, demokratikus Tajvannal fontosabb, mint valaha.

Kína, amely sajátjának érzi Tajvan egész területét, többször is figyelmeztette az Amerikai Egyesült Államokat Pelosi látogatása előtt, hogy Peking hadserege soha nem fogja ezt tétlenül nézni. Kedden a kínai külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta Amerikát, hogy meggondolatlanok, továbbá kijelentette, meg fogják fizetni az árat annak, hogy Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit figyelmen kívül hagyják.

Pelosi érkezése előtt egyébként a kínai hadsereg több harci gépe is megjelent a Tajvani-szorosnál, és több tucat tankot és más fegyveres katonai járművet csoportosítottak át Hsziamen városába, ami légvonalban 5 kilométerre van a Tajvanhoz tartozó Kinmen-szigethez.

Tanjug/Tajvani Külügyminisztérium/AP

Tajvan miatt az utóbbi hetekben nőtt a feszültség Washington és Peking között. A múlt héten mintegy kétórás telefonbeszélgetést folytatott Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök, az egyeztetésen Hszi Tajvannal kapcsolatban arra figyelmeztette Bident, "ne játsszon a tűzzel".

A kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta Pelosi látogatásával kapcsolatban, hogy ismételten szigorúan figyelmeztetik az amerikai felet, hogy Kína készenlétben áll, és a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg soha nem fog tétlenül ülni. Azt is hozzátette, Kína határozott és erőteljes ellenlépéseket fog tenni szuverenitása és területi integritása védelmében.

Nancy Pelosi
Tajvan
Kína

Most

08:13

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.
07:27, Frissítve: 07:33

Bírja a meleget? - ha igen, ma jó napja lesz

Még két napig tarthat a pokoli hőség. Mára a tegnapinál is melegebb időt jósolnak a meteorológusok, a hét legforróbb napjára kell felkészülnünk, 38-39 fokos délutáni csúccsal.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.