Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Felipe Dana

Nyugat-Ukrajnában is támad az orosz haderő, az EU nem tesz katonai lépéseket

2022.03.13
15:36
2022.03.14
09:57
Forrás
Pannon RTV
Tizennyolcadik napja tartanak az összecsapások Ukrajnában. Az orosz erők vasárnap reggel támadást indítottak egy katonai létesítmény ellen a nyugat-ukrajnai Lviv régióban. A támadásban többen életüket vesztették.

Amerikai haditudósítókra nyitottak tüzet egy Kijevhez tartozó megyében. Az ukrán illetékesek szerint orosz katonák lőttek. Az egyik, 51 éves újságíró a helyszínen életét vesztette, ketten pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. A híradásokban először az jelent meg, hogy az elhunyt Brent Renaud a New York Times újságírójaként volt Ukrajnában. Az amerikai lap egy Twitter-posztban közölte, hogy ez nem igaz. Azt írták: Renaud időről időre valóban írt a lapba, de legutóbb 2015-ben jelentettek meg cikket tőle, és most sem nekik dolgozott.

A civilek evakuálására a háború sújtotta Ukrajnából 14 humanitárius folyosót nyitottak meg. Moszkva és Kijev videokonferencián folytatják a tárgyalásokat. Több mint 2,6 millióan hagyták el Ukrajnát.

10:40 - Előfordulhat, hogy Oroszország vegyi fegyverek bevetését tervezi Ukrajnában - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy német lapnak.  A harminc európai és észak-amerikai országot összefogó védelmi szövetség szervezetének főtitkára nyomatékosan figyelmeztette Oroszországot, hogy ne merje támadni Ukrajnát tömegpusztító fegyverekkel. Mint mondta, Moszkva "abszurd állításokat" tett vegyi és biológiai fegyverek előállítására szolgáló ukrajnai laboratóriumokról, és "most, hogy ezek a hamis állítások elhangzottak, ébernek kell lennünk, mert lehetséges, hogy a hazugságok leple alatt éppen Oroszország tervezhet műveleteket vegyi fegyverekkel".

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

Az orosz erők vasárnap reggel támadást indítottak egy katonai létesítmény ellen a nyugat-ukrajnai Lviv régióban. A Nemzetközi Békefenntartó és Biztonsági Központot, amely a lengyel határtól 22 kilométerre fekvő Javoriv városánál helyezkedik el rakétatámadás érte. A legutóbbi jelentések szerint legkevesebb 35-en életüket vesztették és 134-en megsebesültek a bázison. A bázis 390 négyzetkilométernyi területet foglal el, és 1790 embert tud befogadni. Még nem közölték, hogy hányan voltak a helyszínen a támadás idején.

Az orosz csapatok továbbra is Mariupol elfoglalására összpontosítanak - közölte vasárnapra virradóra az ukrán vezérkar Facebookon közzétett jelentésében. Az oroszbarát szeparatistáknak az orosz hadsereg segítségével sikerült betörniük a város külső kerületeibe. Ezt az ukrán hadsereg és az orosz védelmi tárca is megerősítette.

Az ukrán vezérkar szerint ezen felül orosz támadás fenyegeti a százezer lakosú Szeverodonyeck városát is Luhanszk megyében. Moszkva szombaton közölte, hogy a luhanszki szakadárok alakulatai elérték a város határát. Donyeck térségében pedig Vuhledar ellen készül orosz offenzíva. A településről ukrán adatok szerint kétszáz embert sikerült kimenekíteni szombaton.

Az ukrán vezetés arról számolt be, hogy az orosz légierő csapást mért a Svyatogiorski kolostorra Donyeck régióban. Az információk szerint a kolostorban gyerekek és nők voltak elhelyezve. Az illetékesek megkezdték a mentési munkálatokat – emelte ki az ukrán államvezetés.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

Az ukrán hírszerzés szombat este a korábbi közlését pontosítva arról számolt be, hogy a Kijev régióban található Peremohából indult civil konvoj, amelyet tűz alá vettek az orosz csapatok, nem egy humanitárius folyosón haladt át. A hírszerzés eredetileg azt közölte, hogy a járműoszlop egy Oroszországgal egyeztetett humanitárius folyosón haladt, amikor tűz alá vették. Most ezt a közlést azzal helyesbítette, hogy a konvoj a hatóságokkal nem egyeztetve indult útnak. "Ez roppant veszélyes, mert a megszálló erők kegyetlenül megsemmisítik a civil lakosságot" - áll az ukrán hírszerzés közleményében. "Felszólítjuk a civil lakosságot, hogy kövesse a kimenekítési útvonalakkal kapcsolatos hivatalos információkat és csak biztonságos útvonalakat használjon" - tette hozzá. A támadásban heten meghaltak, köztük egy gyermek. A sebesültek számát nem tudni. A támadást követően az orosz csapatok visszafordították a járműveket Peremohába, ahonnan azóta sem távozhattak a civilek - közölte a hírszerzés.

Tanjug/AP/Ian Langsdon

Az Európai Unió nem tesz katonai lépéseket Ukrajnában, de azon lesz, hogy gazdasági kárt okozzon Oroszországnak – jelentette ki Josep Borrel. Az EU külügyi főképviselője kiemelte, hogy mindenki valamilyen „összetett egyensúlyt” próbál elérni ebben a helyzetben.

Azonnali tűzszünetre és a konfliktus diplomáciai megoldásának keresésére szólította fel Vlagyimir Putyint Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök az orosz elnökkel szombaton folytatott 75 perces telefonbeszélgetésben.

Tanjug/AP/ Michel Euler

A Kreml sajtószolgálatának közlése szerint Putyin részletesen tájékoztatta partnereit az elmúlt hetek orosz és ukrán tárgyalásairól. A három vezető politikus megállapodott arról, hogy folytatják a kapcsolattartást az ukrajnai háború ügyében. A közlemény szerint a hármas beszélgetés előtt a német kancellár Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt telefonon.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

Volodimir Zelenszkij szerint a nyugatnak nagyobb szerepet kellene vállalnia az orosz-ukrán tárgyalásokban. Az ukrán államfő hozzátette, hogy Kijev és Moszkva már nem csak ultimátumokat támasztanak egymással szemben, hanem konkrét dolgokról folynak a tárgyalások. Zelenszkij azt javasolta Naftali Bennett izraeli miniszterelnöknek, hogy a tárgyalásokat Jeruzsálemben folytassák, ezzel is elismerve Izrael törekvéseit, hogy közvetítsen Oroszország és Ukrajna között.

orosz-ukrán háború
Oroszország

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű