Ugrás a tartalomra
Pixabay/godfukuoka

Sétáló iskola Kínában

2020-10-30
14:46
Forrás
hirado.hu
Egy különleges módszert választottak egy iskola megmentéséhez Kínában, az épület odébb sétált.

A sanghaji iskola helyére egy új kereskedelmi központot építenek a közeljövőben, de lerombolni nem akarták a csaknem százéves intézményt, ezért inkább elköltöztették. Az épület különös alakja viszont nem tette lehetővé, hogy a bevett technikákat, csúszósíneket, lapos platós teherautókat alkalmazzanak, így a mérnökök egy teljesen új módszert dolgoztak ki.

Közel kétszáz apró kerekekkel ellátott robotikus lábat szereltek az objektum aljára, így a hétezer tonnás iskolaépület gyakorlatilag „maga tehette meg” a 62 méteres utat az új helyéig. A költöztetés 18 napon át tartott.

Kína
iskola
sétáló iskola

Most

14:33, Frissítve: 14:43

Égető szükség lenne terelőútra Temerinben

Temerin főutcáján folyamatos a személy- és teherforgalom. Elsősorban Újvidék vonzáskörzete miatt nagy az észak-dél irányú forgalom. A település tehermentesítése miatt régóta aktuális kérdés egy kerülőút kiépítése.
14:25

Szabadkára is visszaszivárognak a migránsok

Szabadkára is egyre több migráns tér vissza, és próbálkozik meg ismét nekivágni a magyar határkerítésnek. Amióta legutóbb összeszedték és távolabbi szerbiai befogadóközpontokba szállították el őket, néhány napig nyugalom volt a városban.
13:43

A KKT 100 napja Óbecsén

Száz nap alatt öt ülést tartott az új összetételű községi képviselő-testület Óbecsén. Az eddigi munkát és a koalíciós együttműködést ma sajtótájékoztatón értékelte Kiss Igor, az óbecsei képviselő-testület elnöke.
13:15, Frissítve: 15:15

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.