Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Sorra lépnek életbe a szigorító intézkedések Európában

2020.10.25
09:35
2020.10.25
12:02
Forrás
MTI,worldometers.info
Számos nyugat-európai országban rekordokat döntenek az újonnan regisztrált napi esetek száma.

Sorra lépnek életbe a különféle szigorító intézkedések Európa-szerte, amelyekkel mérsékelni igyekeznek a koronavírus-járvány rohamos terjedését.Belgiumban az elmúlt hét adataiból az derül ki, hogy naponta átlagosan 11 ezernél is több új koronavírus-fertőzést jegyeztek fel. Az országban jelenleg az éjfél és reggel öt óra közötti időszakra érvényes kijárási tilalom van érvényben. A kulturális központok legalább egy hónapra bezárnak csakúgy, mint a bárok és éttermek. Brüsszelben ennél is szigorúbb korlátozásokról döntöttek szombaton: hosszabb éjszakai kijárási tilalomról és a maszk köztéri viseléséről döntöttek.

Olaszországban a napi esetszám pénteken túllépte a 19 ezret, hat régióban pedig már éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, az olasz egészségügy pedig a tavaszihoz hasonló országos karantént sürget. Spanyolország és Franciaország több tartományában is éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, a francia kormány továbbá egy hónappal meghosszabbította az egészségügyi rendkívüli állapotot. Európában az Egyesült Királyság járvánnyal kapcsolatos mutatói a legrosszabbak. Több mint 44 500 halálesetet regisztráltak, ebből 1756-ot Walesben, ahol emiatt életbe léptek a közel teljes zárlattal felérő, több mint két hétig tartó korlátozások.

Világszinten meghaladta a 42,9 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma, amelyből 10,1 millió aktív fertőzöttet tartanak számon. Több mint 1 millió 150 ezer személy hunyt el a kór szövődményeinek következtében, ezzel szemben csaknem 32 millióan győzték le a betegséget. A legtöbb fertőzöttet, 8,8 milliót az Amerikai Egyesült Államokban tartják számon. Szintén az államokban haltak meg a legtöbben, a számuk átlépte a 230 ezret. India és Brazília követi az egyesült államokat a fertőzöttek, valamint a halottak számát tekintve.

koronavírus
korlátozások

Most

19:50, Frissítve: 20:01

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Világszerte erdőtüzek pusztítanak

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Európa nyugati részén és ázsiai határán, valamint az Egyesült Államok nyugati részén és Szibériában is.