Ugrás a tartalomra
Pixabay/3689161/illusztráció

Több tízezer évre lenne szükség ahhoz, hogy a klíma magától stabilizálódjon

2021.10.25
19:18
Forrás
www.elobolygonk.hu
Erre a következtetésre jutott az a kutatás, amely a bolygó történetének leggyorsabb, a paleocén-eocén hőmérsékleti maximumban kicsúcsosodó természetes eredetű felmelegedésének hosszú távú hatásait vizsgálta.

 56 millió évvel ezelőtt a változást feltehetően az okozta, hogy vulkánkitörések miatt nagy mennyiségű szén-dioxid került be a légkörbe, és az üvegházhatás miatt elkezdett nőni a bolygó hőmérséklete. Azonban a hőmérséklet növekedésével ellentétben hat egy másik folyamat: a sziklák és kőzetek mállása. A légköri szén-dioxid kölcsönhatásba lép a vízzel, minek eredményeként szénsav szabadul fel, ez pedig elkezdi bontani a sziklákat. A mállási folyamat hatása az is, hogy a légköri szén-dioxid immár szénként kötött formában a folyókon keresztül eljut a tengerekbe, ahol lerakódik: a felesleges szén-dioxid apránként kiürül a légkörből, és bekerül a tengerbe. A tudósok arra jutottak, hogy az akkori globális felmelegedéskor a sziklák mállása valóban ötven százalékkal megnövekedett, miközben a fokozott párolgással járó intenzív esők és viharok a fizikai eróziót is fokozták. A folyamat végül stabilizálta a klímát, de ehhez 20 ezer és 50 ezer év közötti időperiódusra volt szükség. Vagyis a hasonló kilengések földtörténeti szempontból ugyan villámgyorsan regenerálódnak, de az emberiség számára ez katasztrofálisan hosszú idő.

klíma
bolygó

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.