Ugrás a tartalomra
Pixabay/Engin_Akyurt

Újabb országokban jelent meg a majomhimlő

2022.05.20
16:12
Forrás
Pannon RTV
Csütörtökig az USA-ban és Kanadában regisztráltak új majomhimlős eseteket, azonban mára Ausztráliában, Olaszországban, Franciaországban és Svédországban is felütötte a fejét a betegség.

Az első esetet május 7-én regisztrálták Nagy-Britanniában, és már terjed a világban. Az első fertőzött Nigériába utazott, vélhetőleg ott kaphatta el a betegséget.

Eddig Svédországban, Olaszországban és Franciaországban egy-egy esetet regisztráltak, míg Portugáliában ötöt, Spanyolországban hetet.

A betegség ellen még nincs vakcina, bár a spanyol kormány ezer adag, himlők elleni oltóanyagot rendelt azért, hogy így védekezzen az esetleges járvány kialakulása ellen.

A majomhimlő ritka, vírusos betegség, amely enyhe lefolyású, és a legtöbb ember néhány hét alatt felépül belőle. Nem terjed könnyen, így a járványveszély esélye is alacsony. A WHO adatai szerint a majomhimlő elhalálozási aránya igen kicsi.

majomhimlő
járvány

Most

11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
10:48, Frissítve: 10:55

Könnyítik a vasúti teherforgalmat

Elfogadta a szerb parlament Külügyi Bizottsága a szerb és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításait - írja közösségi oldalán Kovács Elvira.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.