Ugrás a tartalomra
eeas.europa.eu

Üzemanyag is készülhet a tengerekből kihalászott szemétből

2020.10.21
11:25
2020.10.21
11:33
Forrás
Euronews
A műanyag hulladék nem csak elcsúfítja a tengerpartot, hanem veszélyezteti a tengeri élőlényeket, és belekerül az élelmiszerbe is.

Ételtartó dobozok, cigaretta csikkek, lufik, műanyag poharak, PET-palackok, ezek az európai tengerpartok leggyakrabban megtalálható műanyag tárgyai. Új technológiákkal üzemanyag is készülhet ebből a tengerekből kihalászott szemétből. A marGnet nevű kutatási projekt alapján, a műanyag hulladékot értékes nyersanyagként kell kezelni. A pirolízis ma az egyetlen ismert módszer a vegyes hulladék feldolgozására, előzetes kezelés nélkül, ismertette Gian Claudio Faussone. A hulladékot abban a formában öntik az olvasztóba, ahogyan a tengerből kiszedték - mutatta be a folyamatot a szakember, a Sintol társalapítója. A műanyag a pirolízis folyamán olajjá olvad, amelyet ezután üzemanyaggá lehet finomítani. A végtermék egy könnyű üzemanyag, amely közvetlenül felhasználható a gyors motoroknál, például egy csónakban - tette hozzá Faussone. Velencében, de a világ más partvidéki városaiban is már éves hagyománnyá vált a víztisztogatás. Az önkéntes akciót helyi és nemzetközi szervezetek támogatják. Tavaly az Európai Unió az ENSZ-szel együttműködve közel 80 országban több mint 40 000 önkéntest mozgósított az #EUBeachCleanup kampány során.

üzemanyag
tenger
kihalászott
szemét
műanyag
hulladek

Most

07:52, Frissítve: 10:36

Ismét fellángolhat a gázai-izraeli harc

zrael a Gázai övezetből útnak indított gyújtóléggömbökre válaszul ismét légitámadásokat hajtott végre a Hamász létesítményei ellen – tudatta csütörtök éjjel az izraeli hadsereg.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.