Ugrás a tartalomra
Pixabay/AlkeMade/Illusztráció

Visszatérhetett a rezervátumba az az orrszarvú, amelynek tülkét letörték

2022.01.27
17:53
2022.01.27
17:59
Forrás
elobolygonk.hu
Az állaton az elmúlt hat évben 30 műtétet végeztek a szakemberek, hogy helyreállítsák a fején lévő mély sebet. Megmentői a Sehawukele nevet adták a fiatal bikának, amely azt jelenti: Isten irgalmazzon nekünk.

A Sehának becézett állatra a rendőrség bukkant egy rezervátum kerítésének közelében, sérülése miatt alig hallott és alig evett. A hatóságok értesítették a Saving the Survivors nevű szervezetnek dolgozó Johan Marais állatorvost. A jótékony szervezet vadorzók által megtámadott orrszarvúk rehabilitálásával foglalkozik.

Sehawukele kivételesen jól gyógyult, ezért most kihelyezik egy 2000 hektáros rezervátumba, ahol két ivarérett korú nősténnyel élhet együtt.

A műtétek ellenére Seha arcüregei még mindig szabadon vannak, ez növeli a fertőzések kockázatát. Az állatvédők azonban úgy döntöttek, mégis visszaengedik a vadonba annak reményében, hogy párosodni fog, és segít növelni a rinocéroszok hanyatló populációját.

„Minden orrszarvú áthelyezése kockázattal jár” – fogalmazott Andre Ulys, a Sehának otthont biztosító vadrezervátum vezetője.

A rinocéroszbikát hétfőn engedték szabadon. Az állatvédők a pontos helyét titokban tartják, hogy így is védjék a vadorzók jövőbeli támadásaitól.

Azok ugyanis legalább 249 rinocéroszt öltek meg 2021 első félévében Dél-Afrikában, ez nyolcvanhárommal több, mint 2020 első felében. Az egész éves adatok még nem elérhetők, de annyi bizonyos, hogy csak december két hetében 24 állattal végeztek.

A rinocéroszokat a szarvukért ölik meg, melyet Ázsiába csempésznek, ahol az úgynevezett „hagyományos orvoslásban” neki tulajdonított erő miatt használják, és státuszszimbólumként tartják számon.

Sehawukele
orrszarvú
tülk
rinocérosz

Most

20:06

Színfalak mögött

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény több év kihagyás után idén ismét megszervezte a színházi nevelési óráját a helybeli általános iskola hetedik osztályosai számára.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.