Ugrás a tartalomra
Pixabay/PIRO4D

Vízválság

2023.03.21
19:59
2023.03.21
20:08
Forrás
greendex.hu
Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.

Épp ezért is lesz döntő fontosságú az ENSZ vízügyi csúcstalálkozója, amelyet március 22-én rendeznek New Yorkban. A találkozóra készült, mérföldkőnek számító jelentésben arra hívják fel a figyelmet, hogy a kormányoknak sürgősen fel kell hagyniuk a víz kitermelésének és túlzott használatának a támogatásával. Ennek legfőbb mozgatórugóját a rosszul irányított mezőgazdasági támogatások jelentik. Ezen felül a bányászattól a feldolgozóiparig minden iparágat rá kell venni a vízzel való pazarló gyakorlatuk felülvizsgálatára. A tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy vízválságban vagyunk. Visszaélünk a vízzel, szennyezzük a vizet, és megváltoztatjuk az egész globális hidrológiai ciklust azáltal, amit az éghajlattal teszünk. Ez egy hármas válság – mondja a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet igazgatója, a jelentés egyik vezető szerzője. A szakemberek szerint becsapjuk magunkat, ha nem nézünk szembe a valósággal. Ivóvizet használunk a végtermékeink, valamint a nitrogén és a foszfor szállítására, azután nem hatékony szennyvíztisztító telepeket alkalmazunk, amelyek a tápanyagok 30%-át a folyásirányban lévő vízi ökoszisztémákba szivárogtatják, elpusztítják azokat, és holt zónákat hoznak létre.

vízválság
édesvíz
szennyezés
visszaélés
ENSZ

Most

15:20, Frissítve: 15:26

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű