Ugrás a tartalomra

Délvidéki hagyományőrzők egy éve

2024.02.15
17:25
2024.02.15
17:39
Forrás
Hagyományok Háza
A Hagyományok Háza—Vajdaság 2023-ra is, mint eredményes évre tekinthet vissza. Kovács Nádi Karolina hálózati referens foglalja össze az év legfontosabb eseményeit.

„2023-ban főként a képzésekre és a mentorprogramokra koncentráltunk, nagy hangsúlyt fektetve a már aktív és a jövőbeni pedagógusok készségeinek fejlesztésére. Nagyon fontos a képzéseknél a folytonosság; a résztvevők számíthatnak rá, hogy a program után is kapcsolatot tartunk velük. Az akkreditálása óta az Útravaló című pedagóguskurzusnak töretlen a sikere. Fő céljaink ezzel a képzéssorozattal, hogy gyakorlati tudást, tapasztalatot adjunk át a pedagógusoknak. Ezáltal a népi kultúra elemeit könnyebben használhatják a mindennapi munkájukban, foglalkozásaikon. A képzést a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet akkreditáltatta és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásában valósult meg idén is.

Többszáz gyermekhez jutottak el a 2023-as évben is az interaktív és komplex foglalkozásaink a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központtal közös szervezésben, melynek során vajdasági néptáncoktatók, népzenészek, kézművesek látogattak el tematikus foglalkozásokat tartani az oktatási intézményekbe.

Elméleti képzéssorozatot indítottunk a vonós zenekarok vezetőinek. A tánckíséret, illetve a népzenei dialektusok stílusjegyeiből felkészült zenekarok e tudás birtokában hatékonyabban működhetnek. Több éve tart a népdalkörvezetők képzése. 2023-ban vizsgát szerveztünk az eddigi résztvevőknek, és elindult a Nyugat-Bácskában működő népdalkörök erősítése is.

Minden kézműves tanfolyamunkat siker koronázta eddig. Ennek nyomán egy új képzést indítottunk, a bútorfestést. Megemlítem emellett a kosárfonó-képzést is, melynek egyik eredménye a Vajdasági Értéktár bővülése. Augusztusban megszerveztük a II. Népi Kézműves Tábort. Orcsik Csaba fazekas népi iparművész az adai műhelyében megkezdte a fazekasaink mentorálását. A viseletkészítőink igen jelentős munkát végeztek, tavasszal Hertelendyfalvára látogatott el a csoport, ahol régi viseletdarabokat vizsgált meg és dokumentált.

Kiemelném a sajtókapcsolataink erősítését: minden kiküldött hír vagy felhívás megjelenik a sajtóban, az eseményeinkről, képzéseinkről, kiállításainkról is mindig tudósít a média.
Egy eredményes közös programra tekinthetünk vissza a Pannon RTV-vel: 2022-ben kezdődtek és 2023-ban zárultak Az üveghegyen túl elnevezésű műsor felvételei, aminek epizódjait mindmáig sugározza a televízió.

Végezetül rátérek a Hálózat szerepére. A szervezet hozzásegít minket fontos információk eléréséhez a szakmai támogatások és az oktatók alkalmazása terén. Ezáltal például könnyebb értelmezni a pályázati kiírásokat is. A hálózati partnerek által meghirdetett programokban való részvétel igen hasznos számunkra: alkotóink, előadóink, szakembereink tapasztalataikkal és tudásukkal hozzájárulhatnak számos Kárpát-medencei tanácskozás, koncert, előadás és kiállítás sikeréhez. A közös munkára jó és követendő példa a kárpátaljai és a vajdasági viseletkészítők közös képzése, ahol ugyanazok az oktatók is. Ezzel kapcsolatban említhetem a kiscsőszi nyári Almárium Tábort, ahonnan minden évben számos jó ötlettel, gyakorlati tudással felvértezve érkeznek haza a vajdasági résztvevők.”

Visszanézhető műsorok a Pannon RTV-ben.

Vajdasági értéktár: http://ertektar.rs/ertektar/ertek/Cultural-heritage/308

Hagyományok Háza

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.