Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Fonográf, így kerek - Tizedik alkalommal rendezik a felvidéki zenei folklór-seregszemlét

2021.11.21
21:34
Forrás
MTVA
November 18-21. között tartják Komáromban a tizedik Fonográf Fesztivált a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia támogatásával. A kerek évforduló alkalmat ad számadásra is, Lakatos Róbert brácsaművész, szervező emlékezik a jeles évtizedre.

„Aktív zenészként nyitott szemmel mozogtam ebben a világban, s fogalmaztam meg céljainkat a kezdet kezdetén. Szerettem volna, hogy az ebben a régióban élők is találkozhassanak a magyar népzene évezredes hagyományán alapuló minőségi kultúrával. 

Fokozatosan építkeztünk, mindig több fellépővel, s népesebb közönséggel számoltunk, s ennek biztosítékaként a költségvetésünket az igényekhez terveztük. Olyan előadók léphettek fel nálunk, akik anyanyelvi szinten foglalkoznak a magyar népzenével.

Évről évre alakítottuk ki azt a közösségi teret, ahol mindenki hozzájuthat az őt érdeklő legmagasabb színvonalú kulturális eseményhez. Hangsúlyozom a tudatosságot, amivel fejlesztettük a már törzsközönséget jelentő bázist. Minden évben több nézővel számoltunk, s a fellépők kiválasztásánál nemcsak a nagyobb nevekkel operáltunk. Például a Tükrös- vagy a Dűvő zenekar egyaránt nagy múltra tekint vissza, viszont a médiából kevésbé ismertek. Koncertjeik megszervezése tehát nagyobb energiát emésztett fel – a bizalomra alapoztunk, amit meg is kaptunk –, így munkánk nyertese a közönség lehetett. A márkaépítés jól sikerült, két éve már ’kinőtte’ Komárom és a régió határait. Kassa, Fülek és Somorja is értékes programoknak adhatott otthont, s más városokat is bevontunk volna a sorba.

Pannon RTV

Tavaly már optimistán láttuk az idei évet, s csalódnunk kellett, hiszen a javulás helyett még nehezebb szituációval kellett számolnunk. A járvány okozta nehéz helyzetben is fontos célunk a tradíció továbbéltetése. Tíz esztendő kemény munkája fekszik a szervezésben, s az idei programok is jelentős energiát igényeltek. Biztos vagyok abban, hogy a minket választó ’bátrabbak’ nem csalódnak, most is azokban az élményekben lesz részük, amik az elmúlt időszakot jellemezték. A közönség többek között a színpadon találkozhat Csík Jánossal, a Kalákával, a Dűvővel, Écsi Gyöngyivel, Balogh Kálmán zenekarával, Kacsó Hanga Borbálával, Berecz Andrással és a Tükrös zenekarral is.”

MTVA

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:08

Vajdasági szavalók Bécsben

Verőfény néven 25. alkalommal szervezett zenés-verses vetélkedőt az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége Bécsben, a Collegium Hungaricumban.

Népszerű