Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hagyományos bőségkosár - Szezonkezdet a Hagyományok Házában

2023.08.30
13:51
2023.08.30
13:57
Forrás
Hagyományok Háza
Gazdag őszi szezonra készül a Hagyományok Háza. A programpalettán különleges előadások, tanfolyamok és kiállítások szerepelnek.

A Hagyományok Háza különleges programkínálattal kezdi a vakációt követő időszakot. A sort a Csík Zenekar A változó szerencse szekerén című koncertszínházi produkciója nyitja szeptember első napján. Az alkotók az összeállítás vezérfonalaként Petőfi Sándor 1847-ben írott Úti levelek című írására támaszkodtak. Az előadásból kitűnik, hogy a kétszáz éve született költő miként lelkesedik a természet szépségeiért, szerelméért, de ugyanakkor haragudni, sőt gúnyolódni is képes. 

A Magyar Állami Népi Együttes háza táján is pezseg az élet, a neves társulat a Nagyvárosi Vándorok című előadás szeptember 23-ai bemutatójára készül. A városi cigányzene nagy múltú hagyományaira épülő tánckoncert helyszíne egy szimbolikus tér: koncertterem, étterem, bár, falusi kocsma. Az előadás zenei szövetében a népzene mellett helyet kap a hagyományos városi cigányzene, a magyar nóta és a csárdás, valamint a jazz és az etnikus cigány világzene is.

Ismét meseszó tölti be a Hagyományok Házát szeptember 7-én. Havonta egyszer összegyűlik a felnőtt mesekedvelők baráti közössége az Ahol a madár se jár meseesteken, hogy egy jó pohár bor mellett legkedvesebb vagy legújabb meséiket megosszák egymással! 

A meseszeretőknek az Intézmény egy másik különleges produkcióval is kedveskedik szeptember 22-én. A Kétszázéves mesék című összeállítás tisztelgés Gaal György 1822-es népmesegyűjteménye előtt. Az egykori könyvtáros mese- és szólás-közmondásgyűjtő Mährchen der Magyaren címmel Bécsben megjelent kiadványának emlékére a Hagyományok Háza rendhagyó programot szervez izgalmas néprajzi ismeretekkel, szórakoztató mesehallgatással és családias kézműveskedéssel.

Jóllehet, a különböző tanfolyamokra a jelentkezés augusztusban lezárult, három kurzusra – a Szövő mesterkurzusra, a Viseletkészítő továbbképzésre és az akkreditált 60 órás szövő tanfolyamra – még fogadnak jelentkezőket.

A kiállítások területén két eseményre hívjuk fel a figyelmet. Az augusztus közepén megnyílt Romani Design Fashion Art – Aktivizmussal a tradíciókért kiállítást már sokan megtekintették, de a szervezők még október végéig várják az érdeklődőket. 

A Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Miska – múltidéző borosedények címmel megnyílt kamara kiállítása a múzeum Miska kancsóiból és emberalakos kerámiáiból mutat be válogatást, ráadásul egy különleges helyszínen. A Budai Vigadó pinceszintjén található Lajos-terem ugyanis egykor borlerakatként működött, és megcsodálható benne az eredeti középkori városfal is.
Zárjuk a sort a Hagyományok Háza 16-án kezdődő táncház-sorozatával, melynek változatlanul az Átrium ad otthont, minden szombaton 19 óra és hajnal 2 óra között! Az Aprók tánca gyermektáncház szeptember 15-én tárja ki ismét kapuit, hogy hétről-hétre fogadhassa régi és új barátait. 

Hagyományok Háza
MTVA

Most

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.