Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

A népi gyógyító bölcsesség

2021.09.22
15:48
Forrás
Hagyományok Háza
Ezerjófű - egy nap a népi gyógyászat jegyében

A Hagyományok Háza 2016-ban indította el a népi gyógyászattal foglalkozó előadássorozatát. Idén, a szeptember 26-ai szakmai napot előadások, beszélgetések, kiállítás, kóstoló és vásár teszi változatossá.

A Hagyományok Háza szeptember utolsó vasárnapját a népi gyógyászatnak és a gyógynövényeknek szenteli. Napjainkban egyre gyakrabban kerül szóba az egészségtudatosság, a betegségek megelőzését és kezelését célzó életmódváltás szükségessége, az önellátásra való törekvés, illetve a népi gyógymódok és a hagyományos orvoslásban felhasznált természetes anyagok alkalmazása az öngyógyításban és a modern orvoslásban. Ezt a célt szolgálja az Ezerjófű – egy nap a népi gyógyászat jegyében című program is.

Az egy tucat változatos előadás szünetében a betérők megtekinthetik az e témában szervezett kiállítást, kóstolón vehetnek részt a gyógynövényekből készült finomságokból, kérdéseikre olyan kiváló szakemberektől kaphatnak választ, akik örömmel osztják meg tudásukat, tapasztalataikat. Segítségükkel a jelenlévők megismerkedhetnek a gyógynövények hagyományos felhasználási módjaival. A nap végén a résztvevők vásárfiával térhetnek haza.

Hagyományok Háza

A gyógynövény szó hallatán legtöbbünknek a teák jutnak eszünkbe. Kétségkívül ez a leggyakoribb és leginkább ismert, ugyanakkor messze nem az egyetlen módja a gyógynövények felhasználásának. A gyógy- és vadon élő ehető növények a mindennapi táplálkozás részei – sőt, ínséges időkben fontos alapanyagpótlók is – voltak. Emellett festőnövényként, állatgondozáshoz, háztartási szerként és még számos más módon is használták ezeket a hagyományos paraszti kultúrában.

 

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/ezerjofu?fbclid=IwAR3lkIKblscKrxaGBjPZM5p85_XKzIBNCnSIvlHt5J31y1zTSbQ2gEgNG44

Csermák Zoltán

Hagyományok Háza

Most

15:59

Szenttamás község napja

Koszorúzással és oklevelek kiosztásával emlékeztek meg Szenttamás község napjáról. 77 évvel ezelőtt, ezen a napon vették át a hatalmat a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg és a szovjet Vörös Hadsereg egységei a település felett.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.

Vučić: szerb és magyar, barát és testvér

A VMSZ elnökével közös képet jelentetett meg az Instagramon a szerb köztársasági elnök. A Szabadka és Szeged közötti vasút felújítási munkálatainak alapkőletételét követően