Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

…odaküjjel Andrásfalán

2021.10.04
20:12
Forrás
Hagyományok Háza
Fábián Éva portrékötete

A Hagyományok Háza új kiadvánnyal jelentkezett szeptemberben. Az …odaküjjel Andrásfalán - Fábián Éva mesél című összeállítás teljes képet rajzol a karizmatikus népiének-tanár-népdalénekes- mesemondó-előadóművészről.

 

Népes közönség előtt mutatta be a Hagyományok Háza szeptember végén Fábián Éva portrékötetét …odaküjjel, Andrásfalán - Fábián Éva mesél címmel. Az esemény házigazdája Németh Nóra, a kiadvány szerkesztője volt, a könyvet Raffai Judit szabadkai néprajzkutató ismertette. A jó hangulatú összejövetel reflektorfényében természetesen Fábián Éva állt, aki egy széki népmesével kedveskedett az egybegyűlteknek. Az előadó párhuzamot is vont a jelenlegi pandémiás időszak és a mese keletkezése idején dúló spanyolnátha-járvány között. A másfél évtizede elhunyt Nagy Olga néprajzkutató, mesegyűjtő egyik adatközlőjét idézte, aki a meséknek köszönhetően élte túl a pusztító kórt: édes szüléje estéket betöltő meséi alatt „nem volt ideje meghalni.” A széki történetben a hallgatók eljuthattak a bonchidai erdőbe, izgulhattak, hogy a szép molnárné megtalálja-e a gonosz vízitündér által elragadott férjét. Fábián Éva stílusosan a Bonchidai nagy hegy alatt kezdetű népdallal színesítette meséjét.

Egy komplex kiadványt vehet az érdeklődő a kezébe – mutatja be a könyvet Dala Sára, a Hagyományok Háza népmese szakelőadója, aki tanulmányával is gazdagította az összeállítást. – A DVD-könyv nyolc mesét bemutató hanganyagot, portréfilmet és egy néprajzi tanulmányt is tartalmaz. A kapcsolódó weboldalon a könyv PDF formátumban, és a filmmellékletek is hozzáférhetőek, mindenki számára. Az anyag egy olyan mesemondó munkásságát foglalja össze, illetve mutatja be, aki ugyan hagyományos stílusban mesél, de már a mesei folklorizmusnak a részese, divatos szóhasználattal ’revival’ mesemondó: a megszűnőben lévő népmesehagyomány egyik újjáélesztője. A mesemondó alkalmak napjainkra megváltoztak, így ő sokszor szervezett gyermekcsoportoknak, fesztiválokon, iskolákban, óvodákban, a Hagyományok Háza gyermekprogramjain mesél. A hallgatóság és a mesemondó kapcsolatát már egy teljesen más dinamika jellemzi, mint a hagyományban, amikor ismerte egymást a mesemondó és a közösség. Ebből következik, hogy egy mai mesemondónak tulajdonképpen nehezebb dolga van. Fábián Éva a virágzó mesemondó-mozgalom ragyogó, kiemelkedő képviselője, s az ő mesélői portréját – népzenészi-pedagógusi életművébe ágyazva – szerettük volna példaként bemutatni.”

 

Információ: https://fabianevamesel.hagyomanyokhaza.hu/

Hagyományok Háza

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:28

Kevés termés, alacsony ár - Bajban az almatermesztők

Már évek óta nem kecsegtető az almatermesztők helyzete Szerbiában, így Észak-Bácskában sem. Sem az időjárás, sem a piaci és felvásárlói körülmények nem kedveztek a termelőknek. Azt mondják, ennyi pénzért nem éri meg külföldre szállítani.
11:07, Frissítve: 11:15

Új helyszínre kerül a palicsi Kalandpark

Az elmúlt év októberében még a strandon kezdték el építeni, immár viszont a Palicsi Állatkertben kapott helyet. Az erről szóló döntést a helyi önkormányzat és a Palics Park Kft. közösen hozta meg.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.