Ugrás a tartalomra
plakát

Ünnepi hét a hit jegyében

2019-05-20
22:45
Forrás
Dr. Csermák Zoltán
Magyarok Patrónája Fesztivál Székelyföldön, Ferenc pápa csíksomlyói látogatása és a hagyományos pünkösdi búcsú közötti héten.

Ferenc pápa csíksomlyói látogatása és a hagyományos pünkösdi búcsú közötti héten a Hagyományok Háza, a Magyar Turisztikai Ügynökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kaszaj Egyesület gazdag közös programmal járul hozzá a jeles napok emlékezetessé tételéhez.
 
Erdély és az egész Kárpát-medencei magyarság ünnepel június 1-jén: Ferenc pápa személyében – az egyházmegye ezeréves története során – először látogat katolikus egyházfő Erdélybe, Székelyföldre. A történelmi és egyháztörténelmi eseményre az egész magyarság készül. A látogatást egy hétre rá a csíksomlyói búcsú követi, ezért – összekötve a két ünnepet – Jakubinyi György gyulafehérvári érsek a pápalátogatás napját is fogadalmi búcsúnak nyilvánította. A csíksomlyói búcsú jelmondata Lukács apostolt idézi: „Íme, az Úr szolgálóleánya”. A mottóválasztás tudatos, a szolgálat az egész ünnepkört áthatja, így a Hagyományok Háza, a Magyar Turisztikai Ügynökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kaszaj Kulturális Egyesület június 1-6. közötti időszakban gazdag programsorozatot szervez.

A kezdeményezők a látogatás és a piros pünkösd között – Csíksomlyó hatvan kilométeres körzetében – rendezett fesztivált a magyarok Nagyasszonyának ajánlják; a hagyományos magyar népi kultúrát reprezentáló rendezvénysorozat egyben az összetartozás szimbóluma.

A huszonegy helyszínre tervezett programfolyamot a Szent Efrém Férfikar székelyudvarhelyi pünkösdi zenei zarándoklata nyitja meg, mellettük olyan neves előadók lépnek fel, mint Sebestyén Márta és Szamosi Szabolcs, Bognár Szilvia és Kónya István, Navratil Andrea és Demeter László, valamint Berecz András. A Magyar Állami Népi Együttes – Magyar virtus című produkciójával – Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Kézdivásárhelyen és Balánbányán szerepel. A „Páva pillanatok” – a Fölszállott a Páva vetélkedő résztvevőinek gálaműsorát Csíkmindszent, Csíkszereda és Zetelaka közönsége élvezheti. A hetet a Barozda együttes: Kájoni és a népzene című produkciója zárja Székelykeresztúron.

Böjte Csaba testvér zarándoklatához is csatlakozik a fesztivál, ahol négy helyszínen Navratil Andrea és Demeter László, valamint a Bourdon Vasaka zenekar ad elő koncertet, ezzel is képviselve a hagyományos magyar népi kultúrát.

Magyarok Patrónája Fesztivál
Hagyományok Háza