Ugrás a tartalomra
Hagyományok Háza

Vizitelés - Látogatóban

2019-02-26
14:30
Forrás
Dr. Csermák Zoltán
A Látogatóban program előző évi sikeres lezárása után idén ismét elkezdődik a Hagyományok Háza erdélyi hálózatának néptánc-rendezvénysorozata. Ezúttal harminc helyszínen szerveznek találkozót.

A Hagyományok Háza erdélyi hálózata – az előző év eredményei alapján – idén is megrendezi a Látogatóban programot. A január végén elkezdett eseménysorozatot harminc szórványvidéki helyszínen szervezik meg. 

A kezdeményezők az akcióval egyrészt a szórvány hagyományait kívánják megújítani, másrészt vissza kívánják tanítani a feledésbe merült értékeket, az autentikus népzenét és táncot. A meglátogatott közösségek pozitív élményként, igazi ünnepként élték meg eddig is az eseményeket. A látogatóknak is tapasztalatszerzés volt kilépni a tömbmagyarság burkából, és megismerni azt a létet, ahol a magyarság a családba, a rokonságba szorult vissza, a mindennapi élet pedig már nem magyarul folyik. 

A szervezést a Hagyományok Háza a társszervezetek helyismeretére alapozva, a Kallós Zoltán Alapítvánnyal, a Marosszék Kulturális Egyesülettel, a Nexus Alapítvánnyal, a Lajtha László Alapítvánnyal, a Csillagocska Alapítvánnyal, az Ethnika Kulturális Alapítvánnyal, a Kaszaj Kulturális Egyesülettel, a Kökényes Néptáncegyüttessel, a Téka Alapítvánnyal és a Tiszta Forrás Alapítvánnyal közösen végzi.

„A Látogatóban program jó kezdeményezésnek bizonyult, s folytatni kell – számol be az elmúlt évről Orendi István, a találkozók egyik szervezője. – A kapcsolatok kialakításában elérte célját, előadásokkal, táncházakkal gazdagította a szórványprogramot. Az ötlet létjogosultságát bizonyítja az ez évi folytatás. A résztvevők hozzáállása követendő, Székelyudvarhelyen például három együttest szólítottunk meg, s mindegyikük lelkesen állt a kezdeményezés mellé.” Számos helyen már közös előadások jelzik a jó kapcsolatépítést.

A programba bevont településeken, sok helyen már nincs magyar oktatás, a hagyományok is csorbultak az évtizedek alatt, így a szervezők a fokozatosságra hívják fel a figyelmet. 

Idén is megmaradnak a program alapelvei: egy jól működő néptáncegyüttes ellátogat egy szórvány településre, ahol vagy önállóan lép fel, vagy, ha helyben is működik partnercsoport, ott közösen készítik el a műsort, amit táncház követ. Természetesen – az előző évi tapasztalatok birtokában – a szervezéseken is még lehet javítani. A Látogatóban megálmodói ebben bátrabban támaszkodhatnak a partnereikre, s a részletekre is jobban tudnak koncentrálni.   

További információk:  
https://www.facebook.com/1992296481027595/posts/2331029307154309/

Látogatóban
MTVA
Hagyományok Háza

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:39, Frissítve: 23:00

Újvidéken is tüntetnek

Nem csak Belgrádban, hanem más szerbiai városokban is tüntetnek. Kruševacon, Kragujevacon és Újvidéken is utcára vonultak az emberek.
18:58, Frissítve: 21:43

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.
17:59, Frissítve: 21:43

Elhalasztják a Kanizsa Fesztet

A szervezők a járványügyi helyzetet figyelembe véve döntöttek a magyarkanizsai esemény elhalasztása mellett. Várhatóan ősszel tartják majd meg a rendezvényt.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.