Ugrás a tartalomra

Migránsokat lehet látni Szabadka központjában

2019.11.30
15:32
2024.03.19
08:49
Forrás
Pannon RTV
Amióta felszámolták rögtönzött táboraikat a Magyarkanizsa környéki erdőkben, egyre többet látni őket Szabadkán. A hatóságok a dél-szerbiai Preševóba már több migránst is elszállítottak Vajdaságból.

Kisebb nagyobb csoportokba verődve látni Szabadkán a belvárosi sétányon a bevándorlókat. A boltban vásárolt élelmiszert azonnal meg is eszik az üzlet előtt. Vagy éppen ruháikat mossák a Majsai út menti kútnál. Megszokott képek ezek a közelmúltból, és ismét a mindennapok látványa ez Szabadkán.

A szabadkai vasútállomáshoz közeli park kedvelt gyülekezőhelye a migránsoknak, most éppen egy afgán csoport ücsörgött a padon, valaki a reggelijét majszolta. Legtöbbjük visszautasítja, hogy nyilatkozzon, ha meglátják a kamerát. Azt mondják, hogy csak minimális angol tudásuk van. Egyesek azonban egész jól ismerik a nyelvet és szívesen beszélnek.

Semmiképp sem akarnak Szerbiában maradni. „Ma indulunk útnak, megyünk Magyarországra.” - mondja egyikük. Onnan pedig tovább Ausztriába. Állítólag már harmadszor próbálkozik majd. A kérdésre, hogyan jut át a határon, válasz helyett annyit mondott: „Nem értem a kérdést.”

Az emberek egy része tart a migránsoktól, mások már szinte megszokták őket. ”Semmi ellenvetésem sincs velük szemben, mert ők is csak a jobb élet reményében keltek útra, de úgy gondolom, nekünk sincs itt valami életünk, és ők sem kívánnak itt ragadni. Tovább akarnak menni, de nekem személyesen nem ártanak.” - mondja egy szabadkai lakos.

Stábunk több Szabadka környéki településen is járt, bevándorlókkal nem találkoztak. Ebben közrejátszhat az is, hogy a dél-szerbiai Preševóban újra megnyílt a befogadóközpont és már szállítottak oda bevándorlókat.

migráns
Szabadka
Magyarkanizsa
Preševo

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.
07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.