Ugrás a tartalomra

Négyszáz fölé emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában

2020.01.22
08:50
2020.05.01
12:57
Forrás
MTI, Szerbiai RTV
Tizenhét ember meghalt, és már több mint négyszáz fertőződött meg az új koronavírussal Kínában. A járvány már az ország 13 régióját elérte - közölte a Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedd este.

A légúti megbetegedést okozó fertőzés egy vuhani halpiacról indult. A hírek szerint a vírus Ausztráliában, Japánban, Thaiföldön, Dél-Koreában, Tajvanon, Szingapúrban, Vietnámban, Nepálban és az Egyesült Államokban is feltűnt. Az Egészségügyi Világszervezet illetékesei szerint azonban Szerbiában nincs ok a pánikra. A szervezet a vírussal kapcsolatban ma tartja meg rendkívüli bizottsági ülését.

A koronavírusokat először a múlt század hatvanas éveiben fedezték fel. A vírussal fertőzöttek többsége enyhe megfázás tüneteit észlelheti magán, egyes esetekben azonban súlyos tüdőgyulladással járhat a megbetegedés. Az új koronavírus azonban nem terjed olyan könnyen, mint a például a kanyaró vagy az influenza.
Dr. Nebojša Bohucki, járványügyi szakember: „Az influenza világjárványokat tud okozni, tehát pandémiát. A koronavírus azonban ezt nem okozhat, mert nehezebben terjed. Eddig már volt néhány influenza pandémia. Ebben a pandémiában általában néhány millió ember meghalt. Amikor pedig nincsen pandémia, akkor egy átlagos évben is körülbelül fél millió ember belehal az influenza szövődményeibe.”

A tüdőgyulladás-járványt okozó koronavírus emberről emberre terjed, és már több országban is megjelent. Ilyen esetekben, amikor egy megbetegedés már nem egyetlen országra korlátozódik, akkor az a legfontosabb kérdés, hogy mit okozhat ez nemzetközi szinten - magyarázta Marijan Ivanuš, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai hivatalának vezetője.
Marijan Ivanuš, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai hivatalának vezetője: „Szerbiában elemzést készítettek, hogy az ország kész-e együttműködni a nemzetközi egészségügyi veszélyekkel kapcsolatos kérdésekben, az említett nemzetközi egészségügyi szabályzattal összhangban. Ennek eredményei valamivel több mint egy éve azt mutatták, hogy Szerbia gyakorlatilag olyan jó, mint az Európai Unió más országai.”

Az illetékesek jelenleg nem ismernek hatékony gyógyszert, amely a már megfertőződött betegekben elpusztítaná a vírust. A pácienseknél a tüneteket kezelték, általában antibiotikummal. Védőoltás egyelőre nincs a koronavírus ellen, de az Országos Egészségügyi Intézet bejelentette, hogy megkezdték a vakcina kifejlesztését.

koronavírus
Kína
fertőzött

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.