Ugrás a tartalomra

Szerbia, Bulgária és Görögország között júniusban nyílhat meg a határ

2020.05.19
14:28
2020.05.19
17:24
Forrás
Szerbiai RTV, Blic
Június elsejétől fokozatosan megnyílhat a határ Szerbia, Bulgária és Görögország között. Június 15-től pedig a turisták előtt is nyitnak a görögök.

Minderről videókonferencián egyeztetett Szerbia államfője, Aleksandar Vučić, Görögország, Bulgária és Románia miniszterelnöke Kiriakosz Micotakisz, Bojko Boriszov és Ludovik Orban. Aleksandar Vučić egyetértett a határnyitás fontosságával. A videókonferencián a görög kormányfő arról beszélt, hogy június első két hetében megnyitnák határaikat az üzleti útra érkezők, a vendégmunkások és a családtagjukhoz hazalátogatók előtt, június 15-től pedig a turisták is ellátogathatnak az országba. Aleksandar Vučić és Bojko Boriszov már egy nappal korábban telefonon egyeztetett. Megállapodtak arról, hogy megkönnyítik a határátkelést a két ország között, ez ugyanis kulcsfontosságú ahhoz, hogy fellendüljön az üzleti élet, főleg a turizmus terén, a koronavírus-járvány miatt bevezetett hosszú munkaszünet ugyanis negatív hatással volt az idegenforgalomra. A szerb államfő és a bolgár kormányfő egyetértettek abban, hogy elengedhetetlen bizonyos megelőző intézkedések bevezetése, hogy ezáltal meggátolják a járvány terjedését. A négy ország korábbi ülésein központi téma volt az Európai Unió, a gazdasági együttműködés és az infrastrukturális összeköttetés. Arról, hogy az utazáshoz szükséges-e friss, negatív eredményű koronavírus-teszt, még nem tették közzé. 

Szerbia
Bulgária
Görögország
határnyitás

Most

19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.