Ugrás a tartalomra

Csütörtök este is tüntetések voltak Szerbia több városában

2020.07.10
13:04
2020.07.10
17:58
Forrás
Pannon RTV
Kedden és szerdán rendbontásra és a rendőrökkel való összetűzésre is sor került, csütörtökön azonban országszerte többségében békés megmozdulásokat tartottak.

Kép: FoNet/Božana Pavlica

Belgrádban harmadik alkalommal szerveztek demonstrációt a járványügyi helyzet miatt bevezetett intézkedések és a kormány ellen.

A szerb fővárosban tegnap este is a parlament előtt gyülekeztek a tüntetők. Ezúttal rendbontás nem volt, így a rendőrség is csak távolról figyelt. Kisebb dulakodás csak a tüntetők között alakult ki.

Mások viszont úgy gondolták, hogy koloznak egyet.

Kraljevóban füttyszóval és hangos skandálással tiltakoztak a szerbiai kormány politikusai ellen. Többen fáklyákat is gyújtottak, tettlegességre azonban itt sem került sor.

Nišben is utcára vonultak az elégedetlen lakosok. Itt azonban a tüntetést nem jelentették be előre, így a rendőrség nagyobb készültséggel vonult ki, ugyanis nem tudták előre a menet irányát. A tüntetés itt is incidens nélkül múlt el.

Kép: Tanjug/Jaroslav Pap

Kragujevacon, Čačakon, Jagodinában, Smederevon, Šabacon és Leskovacon is tüntettek.

Újvidéken az előző napi zavargások ellenére tegnap este rendbontás nélkül ért véget a demonstráció.

Szabadkán egy közösségi oldalon megjelent felhívásra nagyjából száz polgár gyűlt össze a kék szökőkút körül. A demonstráció transzparensek, szónokok és bekiabálások nélkül zajlott.

Aleksandar Vučić szerb elnök a tüntetésekkel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy ezúttal nem volt szükség a rendőrség beavatkozására, hiszen a polgárok nyugodtak voltak, nem volt erőszak és nem próbáltak meg betörni az állami intézményekbe sem.

„Tiltakozzanak amennyit csak akarnak, csak ne menjenek be az állami szervekbe, intézményekbe és ne verjék a rendőröket. Minden mást lehet a 2022-es, a 2024-es, vagy a 2030-as választásokig. Nincs ezzel semmi gond. Szerbiában biztosított a demokrácia, szabad gyülekezési jogunk van, csak egy dolgot nem fogunk megengedni, az pedig az, hogy valaki erőszakkal vegye át a hatalmat.”

A szerb elnök megköszönte a rendőrség munkáját, a tüntetőknek pedig azt, hogy nem az erőszakot választották, hanem békés demonstrációhoz folyamodtak péntek este.

tüntetés
Szerbia
Belgrád
erőszak
dulakodás
békés
rendbontás

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.