Ugrás a tartalomra

Domonkosfától Lendváig

2020.08.27
17:31
Forrás
Hagyományok Háza
A Magyar Állami Népi Együttes muravidéki turnéja

Nagy sikerrel zárult a Magyar Állami Népi Együttes muravidéki három fellépése. Az augusztus 25-26-ai előadássorozatban az Ezerarcú Délvidék összeállítás, valamint egy ifjúsági ismeretterjesztő műsor szerepelt.

Évtizedek óta először szerepelt a Magyar Állami Népi Együttes a Muravidéken. A jelenlegi turnéval a patinás társulat a Nemzeti összetartozás éve 2020 időszakában a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát kívánta erősíteni.

A programsorozat első állomása az Őrség nyugati peremvidékén fekvő Domonkosfán volt, s a műsoron az Ezerarcú Délvidék című összeállítás szerepelt.

„Nagyon kellemes, autentikus környezetben léphettünk fel – számol be az eseményről Németh Eszter táncművész, az együttes tagja. – A Domonkosfai Porta színpadán lelkes közönség előtt mutatkoztunk be; természetesen a színpad méretei miatt a produkcióban némi változtatásra is szükség volt.”

Az augusztus 26-ai első lendvai előadást a szervezők az ifjúságnak szánták, így a Találkozás a néphagyománnyal elnevezés kifejezte a rendezők szándékát. A fiatalok többek között zeneszerszámokat ismerhettek meg, bepillanthattak a pásztorok, juhászok és a csikósok szokásaiba, figyelemmel kísérhették a menyasszony-öltöztetés bonyolult műveletét is, emellett a maros menti forgatósnak és a kalotaszegi legényesnek is tapsolhattak. Végül, a műsorvezető szavára, a bátrabbak maguk is táncra perdülhettek.

A díszelőadásnak a lendvai Színház- és Hangversenyterem szabadtéri része adott otthont. A biztonsági előírások maximális betartására ugyancsak ügyeltek a szervezők, így sokan csak kívülről figyelték a programot. A műsor gerincét szám szerint négyet a délvidéki magyarság táncai adták, emellett a jelen uralkodó nemzeteinek, a szerbeknek és a horvátoknak a tánchagyományait is láthatták az egybegyűltek. Románok, valamint sváb és cigány táncok, s az ott élő bukovinai székelyek hagyományai is helyet kaptak a válogatásban.

A fergeteges előadást a közönség hosszantartó, hálás tapssal köszönte meg.

Hagyományok Háza

Most

18:04, Frissítve: 18:11

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.
16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.