Ugrás a tartalomra

Szankciókat vezet be Fehéroroszországgal szemben az Európai Unió

2020.10.02
12:13
2020.10.02
16:14
Forrás
Pannon RTV
Többek között erről is döntöttek a kétnapos uniós csúcstalálkozón. Az Európai Tanács rábólintott a V4-ek új Marshall-tervére is, amellyel a fehérorosz gazdaságot támogatnák.

Fehéroroszországra és Törökországra fókuszáltak az uniós állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozójukon. A kétnapos egyeztetésen szankciók bevezetése mellett döntöttek Fehéroroszországgal szemben a szeptemberi vitatott elnökválasztás, illetve az azt követő megmozdulások részvevői elleni erőszakos fellépés miatt. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közölte, az európai uniós szankciós listán mintegy negyven olyan név szerepel, akik felelősek a hatósági erőszak elrendeléséért vagy részt vettek annak végrehajtásában. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök nincs a listán, de az EU figyelemmel kíséri az eseményeket, ezért ez még változhat - tette hozzá. A retorziók között szerepel az utazási tilalom és a pénzeszközök befagyasztása is.

Az Európai Tanács rábólintott a Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő által a visegrádi csoport nevében javasolt, Fehéroroszországnak szánt új Marshall-tervre. Az egymilliárd eurós program fő eleme egy stabilizációs alap létrehozása és a kis- és középvállalkozások támogatása. Ennek alapfeltétele lenne azonban egy új, szabad és tisztességes fehérorosz elnökválasztás.

 

A csúcstalálkozón felszólították Törökországot, hogy folytasson párbeszédet a Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult konfliktus rendezése érdekében. Az Európai Tanács szolidaritását fejezi ki Görögországgal és Ciprussal szemben - fogalmazott Michel. Jó irányba mutató lépés, hogy megkezdődött a párbeszéd a görög és a török fél között - fogalmazott Ursula von der Leyen. Kiemelte, a konfliktus csakis békés párbeszéd útján és a nemzetközi jog tiszteletben tartásával oldóható meg.

A csúcstalálkozón a Kínával való kapcsolatokról és Navalnij, orosz ellenzéki politikus megmérgezéséről is tárgyaltak.

szankció
Fehérororszoszág
Európai Unió
Törökország
V4
Görögország
Ciprus

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.