Ugrás a tartalomra

Lajčákkal tárgyalt Vučić

2020.10.15
19:35
2021.03.04
16:43
Forrás
Pannon RTV, Tanjug
Miroslav Lajčákkal, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal találkozott ma Aleksandar Vučić Belgrádban.

A találkozón a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd, valamint a tárgyalások következő lépései is napirenden szerepeltek. Lajčák egyébként a szerb fővárosba való érkezése előtt Pristinában tett látogatást, ahol Koszovó képviselőivel találkozott. A belgrádi egyeztetést követően a szerb államfő elmondta, Szerbia a Belgárd-Pristina párbeszéd kapcsán továbbra is a kompromisszumos megoldásra törekszik. Hozzátette, az európai jövőt tartják szem előtt.

Szerbia kész a Belgrád-Pristina párbeszéd folytatására - jelentette ki Aleksandar Vučić a találkozót követően. A szerb államfő elmondta, racionális és komoly megbeszélést folytattak Miroslav Lajčákkal: „Elemeztünk mindent, amit elértünk, és ami fontos, hogy megbeszéltük a párbeszéd folytatását, valamint Szerbia teljes elkötelezettségét a folyamat felé, hogy egy kompromisszumos megoldás szülessen, azzal a céllal, hogy jobb kapcsolat legyen a szerbek és az albánok között, és a kapcsolatok normalizálása miatt, az ENSZ és EU döntéseivel összhangban, Belgád és Prisitina között.”

Vučić arra is felhívta a figyelmet, hogy Szerbia számára az európai jövő több szempontból is fontos. Egyrészt a beruházások miatt, másrészt azon értékek miatt is, amelyekért Szerbia küzd és támogat. Miroslav Lajčák, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízott hangsúlyozta, a kapcsolatok normalizálása mellett egy európai perspektíva is cél: „Az egész folyamat célja, hogy Szerbiát közelebb hozza az európai perspektívához, az európai uniós tagsághoz. Ez összefügg Koszovóval. Ezt Európai Unión kívül senki nem csinálhatja meg. Az utóbbi négy hónapban, a legutóbbi látogatásom óta, azt gondolom, hogy jó előrehaladást értünk el.”

Szerbia helyzete a világban annál erősebb lesz, minél közelebb kerül az uniós tagsághoz - tette hozzá Vučić. Mint mondta, ezt az utat jelentősen meghatározza, hogy mekkora előrelépést tesz majd Szerbia a Pristinával fenntartott kapcsolatai terén.

Aleksandar Vučić
Pristina
Koszovó
Szerbia
Miroslav Lajčak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.