Ugrás a tartalomra

Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok Adán

2020.10.16
16:30
2020.10.16
17:53
Forrás
Pannon RTV
50. jubileumát ünnepelte az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok.

A jeles alkalomból egy emlékszobát is megnyitottak a község nyelvművelőjének tiszteletére, emellett a hagyományos programokat is megtartották.

Az ünnepi program koszorúzással kezdődött, ahol a jelen levők és a meghívott vendégek fejet hajtottak Szarvas Gábor mellszobra előtt. A megemlékezésen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke tartott alkalmi beszédet, aki kiemelte, anyanyelvi és nemzeti létünket nem képzelhetjük el jelenünk és múltunk tisztelete és ismerete nélkül: „Ahhoz viszont, hogy belőlük jövőnk építéséhez megtartó erőt és irányt nyerhessünk, életerős közösségre van szükségünk. Közösség nélkül ugyanis nyelv sincs. Egy ember anyanyelve így lehet az a csodálatos lámpás, amelynek iránymutató fénye nélkül már nehezen keresheti meg közösségét, még nehezebben találhatja meg benne helyét, kedvét és szeretetét.”

Ezt követően a helyi Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében tárlaton keresztül mutatták be a nyelvművelő napok elmúlt évtizedeit. Hódi Éva, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke emlékezett vissza a kezdetekre: „Büszkén mondhatjuk, hogy a nyelvművelő napok a kezdetektől, 1970 októbértől fogva Adához kötődik. Adán született meg a javaslat, hogy nyelvművelő napokat kell szervezni a magyar nyelv ügyében, és itt, Adán, szárba is szökkent a javaslat.”

A kiállításmegnyitót követően alkalmi műsor keretében átadták Szarvas Gábor emlékszobát.

A nyelvművelő napok programjából idén sem maradt el az iskolásoknak szóló vetélkedő, amelyet csütörtökön, az online térben tartottak meg. A rendezvénysorozat tudományos tanácskozással zárult.

Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok
Szarvas Gábor

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.