Ugrás a tartalomra

Szent István Magyar Királyi Gyógyszertár Belgrádban

2020.11.05
07:21
2020.11.05
17:11
Forrás
Pannon RTV
A verseci gyógyszertár felújított berendezésének kiállítását tekinthette meg a belgrádi közönség a Collegium Hungaricumban.

A tárgyak felújítása 2018 óta két ütemben zajlott Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma támogatásával, Magyarország Belgrádi Nagykövetségének Kulturális Szolgálata és a Collegium Hungaricum közreműködésével.

Az 1885-ben Szent István napján megnyitott Szent István Magyar Királyi Gyógyszertár berendezését és bútorzatát 1946-ban helyezték át a Belgrádi Gyógyszerésztudományi Kar raktárába, majd a Gyógyszerésztörténeti Múzeumba. A tárgyak felújítását 2018 óta két ütemben végezte Ljubomir Lupulov pancsovai restaurátor. Tevékenységének huszonöt évét a gyógyszertári bútorzat felújítása koronázta meg.

Ljubomir Lupulov, restaurátor, Pancsova: „Háromszázötven fiókot kellett egységesíteni, rekonstruálni néhány hiányzó faragványt, de voltak szép pillanatok is. Például 135 év után az egyik oszlop mögött megtaláltuk a mester aláírását és az elkészítés évét. Megtaláltuk e lemezek mögött a gyár matricáit, amely gyártotta őket, ez egy bécsi gyár, amely porcelánt gyártott. Sok más érdekes részletet találtunk magáról a felhasználásról, amelyek erről beszélnek.”

 A gyógyszertár, amelyből az impozáns bútorzat származik, 1885-ben már negyedikként nyílt meg Versecen, tehát a gyógyszerészetnek a városban régi hagyománya van.

Jelena Manojlović, kurátor, Gyógyszerésztörténeti Múzeum, Belgrád: „A negyedik gyógyszertár tulajdonosa, Sebastian Strach rendelte meg a bútorok kidolgozását. A bútorok - szerintünk - egy budapesti műhelyből származnak, kézzel készítették őket, mert akkor még nem voltak gépek, a stílusa ónémet, amely akkor már elterjedt és nagyon jó minőségű, mert mégis csak közhasználatra szolgált.”

 Valamikor a gyógyszerészek központi személyek voltak egy-egy városban, a gyógyszertár pedig kulturális hely, ahol művelődési események is helyet kaptak. A kiállított gyógyszertári berendezés ezért is számít különleges magyar értéknek, amelynek felújítását a Magyar Állam támogatta.

Szentgyörgyi Klára, igazgató, Collegium Hungaricum, Belgrád: „Maradjon ez a nagy szépség itt, Belgrádban képviselve a két ország mostani barátságát, egyrészt, másrészt pedig bemutatva azt, hogy a magyar hagyaték milyen gyönyörű, és érdemes azt fenntartani, érdemes bemutatni.

A kiállítás november 27-ig tart nyitva a Collegium Hungaricumban.

Szent István
Magyar Királyi Gyógyszertár
gyógyszertár
gyógyszerészet
Belgrád
kiállítás
Collegium Hungaricum

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.