Ugrás a tartalomra

Meghaladja az ötezret az új koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában

2020.12.16
15:31
2020.12.16
18:44
Forrás
Szerbiai RTV, covid19.rs, Pink TV, bolnicasubotica.com, izjzv.org.rs, covid19.rs
49 koronavírusos beteg halt meg az elmúlt 24 órában országszerte. Vajdaságban csaknem 43 ezer személy minősül aktív fertőzöttnek. Pénteken ülésezik újra a válságstáb.

Több mint ötezer embernél azonosították a koronavírus-fertőzést Szerbiában. Az elmúlt 24 órában a 18.484 tesztelt személy közül 5353-nál mutatták ki a betegséget. A kór szövődményeinek következtében 49 beteg hunyt el, a halottak száma ezzel összesen 2482-re emelkedett. A halálozási arány 0,88 százalék. Kórházban jelenleg 9443 személyt kezelnek, közülük 333 páciens szorul mesterséges lélegeztetésre.

Enyhe esést mutat a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában

Az ország egészségügyi rendszere rendkívül túlterhelt - állítják a szakemberek. A kórházakban jelenleg több mint kilencezer személy lábadozik. Az elmúlt hetekben Niš azon városok közé tartozott, ahol a legtöbb fertőzött személyt regisztrálták. A helyi kórházak teljesítőképessége elérte a határát - nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek dr. Goran Stanojević, a Niši Klinikai Központ segédigazgatója.

Dr. Goran Stanojević, segédigazgató, Klinikai Központ Niš: „Az intenzív osztályok túlzsúfoltak, ezért jelent nagy segítséget az ideiglenes Covid-kórház Čair csarnoka, akik átveszik a közepesen súlyos klinikai tünetekkel rendelkező betegeket. Emlékeztetnem kell arra, hogy az ideiglenes kórház megnyitása óta először nemcsak az enyhe klinikai eseteket helyezzük el ott, hanem már a közepesen súlyos klinikai képpel rendelkező betegeket is. Tehát azokat a betegeket is, akik oxigénterápiára szorulnak.”

Szerbiában rendkívül nehéz és súlyos a helyzet, a koronavírussal fertőzött betegek nagy része kórházban van, illetve egyre több egészségügyi dolgozó is megfertőződik - véli dr. Mijomir Pelemiš járványügyi szakértő.

Dr. Mijomir Pelemiš, járványügyi szakértő: „Sok egészségügyi dolgozók egész családja fertőzött, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebben vannak azok, akik el tudják végezni ezt a munkát. Ez alapján nincs más választásunk, mint megérteni, hogy szigorúan be kell tartanunk minden intézkedést.”

Megjelentek a Hivatalos Közlönyben a szerb kormány által elfogadott rendelkezések a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében. A közlönyben egyebek között az is áll, hogy négyéves kortól kötelező a maszk viselése zárt térben Szerbiában. A gyermekeknek - a felnőttekhez hasonlóan - kültéren is hordaniuk kell a maszkot, ha nem tartható be az ajánlott távolság. A válságstáb döntése értelmében továbbá, ezentúl nem szükséges a tesztelése annak a páciensnek, akit a kórházi kezelés után hazaküldenek otthoni izolációba.

Az is megjelent a közlönyben, hogy december 20. és január 10. között a Szerbiába érkező személyeknek negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk a határon. A szerb állampolgárok ennek hiányában beléphetnek, de 10 napos karanténra kötelezik őket, amelyet negatív teszttel ki lehet váltani a karantén ideje alatt is. A külföldi állampolgárok negatív teszt nélkül nem léphetnek be Szerbiába. A határokon felmutatott teszt nem lehet régebbi 48 óránál, kivételes esetekben 72 óránál. A legtöbb rendelkezés ma életbe lépett, a határra vonatkozó pedig december 20-án, vasárnap fog.

A külföldiek számára a PCR teszt Szerbiában 18 ezer dinárba kerül, a szerb állampolgároknak pedig 6 ezer dinárba, de csak év végéig, január elsején ugyanis már 9 ezer dinárt kell fizetni, ha valaki teszteltetné magát.

Vajdasági helyzetkép

410 újonnan regisztrált koronavírusos esetet regisztráltak Vajdaság területén az elmúlt 24 órában - közölte a Vajdasági Közegészségügyi Intézet. A legtöbb beteg továbbra is Újvidéken van, ezúttal 382-en, de a helyzet továbbra is kritikus Pancsován, Nagybecskereken, Nagykikindán, Zomborban, Szabadkán és Mitrovicán is. 42 983 jelenleg is aktív fertőzött van a tartomány területén. Újvidéken több mint 11 880, Pancsován több mint 4200, Szabadkán pedig 2900-nál is magasabb az aktív fertőzöttek száma.

Szabadkán 59 koronavírus-gyanús esetet vizsgáltak meg az elmúlt 24 órában - olvasható a Szabadkai Közkórház oldalán. 22 pácienst tartottak bent kórházi kezelésen, 25 eddig ott lábadozó beteget pedig hazaküldtek. Az egészségügyi intézmény covid-részlegein összesen 182 koronavírusos beteget kezelnek. Intenzív ellátásra 20 páciens szorul, közülük 14-en vannak mesterséges lélegeztetésen.

Pénteken ülésezik a szerbiai válságstáb - nyilatkozta dr. Predrag Kon járványügyi szakértő. Elmondta, a helyzet rendkívül rossz járványügyi szempontból, a kórházak túlterheltek, ezért szavai szerint minden bizonnyal a hétvégén sem kell a szigorítások enyhítésére számítani. Kon arról is beszélt, hogy a pénteki ülésen az újévi ünnepekkel kapcsolatos intézkedésekről is beszélnek, ez azonban a járványhelyzet alakulásának függvénye. A végleges döntést december 26 előtt nem valószínű, hogy meghozzák - mondta Kon. Hozzátette, az új intézkedések eredményei tíz nap múlva lesznek láthatóak a kórházakban.

Csaknem 6000 új koronavírus fertőzöttet regisztráltak kedden Szerbiában. 24 óra alatt 18 989 tesztet végeztek el a szakemberek. Ebből a hivatalos adatok szerint 5884 lett pozitív. Egy nap alatt 53-an haltak bele a covid-19 betegségbe vagy annak szövődményeibe. Kórházban 9320 koronavírusos pácienst kezelnek a hivatalos keddi adatok szerint. Közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen.

Az év végéig megérkezik az első koronavírus elleni védőoltás szállítmány Szerbiába - jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő.

korház
koronavírus
fertőzött
járvány
vakcina
oltás

Most

16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 16:25

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral nevű programban általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.