Ugrás a tartalomra

Palicsi Magyar Sokadalmat tartottak nyolcadszor is

2021.06.12
20:37
2021.06.13
18:10
Forrás
Pannon RTV
Kirakodóvásár, magyar néptánc és bábelőadás várta a kilátogatókat a Palicsi Magyar Sokadalmon. Több vajdasági, magyarországi és kárpátaljai táncegyüttes is fellépett a Nyári Színpadon.

Idén nyolcadik évfordulóját ünnepelte a Palicsi Magyar Sokadalom. A fellépő táncosok komolyan készültek az évadzáró műsorra. A szabadkai együttes tagjai közül Lajkó Léda már alig várta, hogy újra színpadon táncolhasson.

„Az elmúlt két-három hónapban sikerült összehoznunk heti két próbát. De előtte, amikor szigorúbb volt a covid-helyzet, akkor nem nagyon jöttek össze a próbáink, úgyhogy ez egy kicsit gyorstalpaló volt.”

A néptánc után Pályi János, a kaposvári Bábszíntér művészeti vezetőjének Vitéz László című bábszínházi előadása szórakoztatta a gyermekeket és szüleiket. A színész a vásári komédiáról mesélt stábunknak.

„Keletről egy több ezer éves idővonal ért ide a Kárpát-medencébe, az arabokon, illetve Ázsián keresztül, az orosz sztyeppéken át egy kínai variáció jött át ide, Európába, és az olasz bábjátékosok járták Európát és így telepedett le ez a figura.”

Kihívásokkal teli időszakot tudhatnak maguk mögött a Palicsi Magyar Sokadalom megálmodói. Brezovszki Roland a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület vezetője elmondta, hogy speciális évadon vannak túl.

„Ez a nyolcadik Palicsi Magyar Sokadalom, amely mindig az egyesületünk évadzárója is. Vegyes érzelmek vannak. Egyik szemünk sír, a másik nevet, hiszen nem tudtuk nemzettársainkat Erdélyből és Felvidékről vendégül látni, hiszen a fesztivál erre hivatott, hogy egy olyan Sokadalmat hozzunk létre, amikor testvér településeinket vendégül láthatjuk.” 

Az idei ünnepségre a kárpátaljai Beregszászról és a magyarországi Jászberényből is érkeztek néptáncosok. A közönséget Pásztor István, a VMSZ elnöke is köszöntötte.

Palicsi Magyar Sokadalom
néptánc
bábszínház
Palics
Brezovszki Roland

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.