Ugrás a tartalomra

Népművészeti tábor a Népkörben

2021.07.05
13:31
2021.07.05
16:46
Forrás
Pannon RTV
Elkezdődött a Már minálunk... elnevezésű népművészeti tábor a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. Az eseményen többek között népi énekeket, néptáncokat és agyagozást tanulhatnak a gyerekek.

A július 9-ig tartó táborba 15 fiatal jelentkezett.

Népzenétől és gyerekek hangjától volt hangos a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ épülete. A fiatalok nagy örömmel sajátították el a néptánclépéseket a színpadon.

Kolovity Sztella: „Már régóta ide járok. Szoktam jönni nyáron, mert itt jók a foglalkozások. Szeretek idejárni.”

Huszár Dominik és Teodor: „- Voltatok már hasonló táborban?
- Nem.
- Tetszik?
- Igen. Eddig csak kiránduláson voltunk egy hosszún.”

A gyerekeket Nagy Danyi Timea és Botka Réka, a Népkör néptáncoktatói tanítják. Mindkettőjük már évek óta foglalkozik fiatalokkal.

Botka Réka: „Táncos foglalkozásokat vezetünk. Öt napig tart a tábor, minden napra egy dialektus területet választottunk. Egyik nap Alfölddel foglalkozunk, másik nap Felfölddel, Moldvával, Erdéllyel és Dunántúlival. Ezek a témáink, ezeket dolgozzuk fel a gyerekekkel játékosan.”

Rumenyákovity Szilvia, a Népkör programszervezője számára nagy öröm, hogy ilyen sokan érdeklődtek a tábor iránt.

„A tábor többek között néptáncfoglalkozást, népiének-tanulást, viseletbemutatót foglal magában, különböző kézművességgel fog foglalkozni, illetve foglalkozik. A tábor vendége ifjú Ozsvár Péter, aki agyagozást fog tanítani a gyermekeknek. Igyekeztünk minél széleskörűbben bemutatni a népművészetnek több ágát. Természetesen a táborban nemcsak olyanok vesznek részt, akik már korábbi néptánctudással vagy népiének tudással rendelkeznek, hanem olyanok is, akik most szeretnének ebbe belekóstolni.”

A Népkör az óvódásoknak is szervez programot. Az Aranykapu Vakáció elnevezésű esemény július 7-étől kezdődik és egészen augusztus 22-éig tart. A nyáron ezen kívül színjátszó és képzőművészeti tábort is fognak tartani.

Népkör
Szabadka
Népművészeti tábor
Rumenyákovity Szilvia

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:19, Frissítve: 16:25

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.