Ugrás a tartalomra

Az omikron variáns okozta fertőzés főbb tüneteiről

2021.12.08
08:31
2021.12.08
13:46
Forrás
MTI, Magyar Szó
Fáradtság, izzadás, torokfájás - ezek az omikron vírusvariáns fő tünetei. Nem jellemző a köhögés, orrfolyás, sem a tüdőgyulladás, inkább a rövid ideig tartó, enyhébb megfázásra jellemző hőemelkedés.

A fő klinikai tünet az intenzív fáradtság, mintha egy autó hajtott volna át a betegen - mondta dr. Milanko Šekler virológus a Szerbiai RTV műsorában. A tünetek csak néhány napig tartanak. Bár ez a variáns kétszer olyan fertőző, mint a delta, a kórházakban azonban csak kevés embernek van szüksége miatta lélegeztetőgépre, és a halálozási arány sem emelkedett, ami jó hír - hangsúlyozta Šekler. Véleménye szerint az oltások hatékonysága az omikron esetében is megfelelő lesz, azonban nem oly módon, mint a korábbi variánsoknál. 

Az omikron variáns miatt házi karantént rendeltek el 6 szerbiai állampolgár részére, akik botswanai utazásukról tértek haza. Egy öttagú család is az elszigeteltek között van, akiknek a repülőtéren elvégzett PCR tesztjük negatív lett. Botswana az egyike annak a hat országnak, amelyre a szerbiai beutazáskor szigorúbb intézkedések vonatkoznak a széles körben elterjedt omikron vírustörzs miatt. Az állampolgárok számára december hatodikán kezdődött a 14 napos házi karantén. 

Ugyanakkor Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti igazgatója azt mondta, nincs ok kételkedni abban, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák védelmet nyújtanak a Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulása ellen az omikron variáns esetében is. A variáns eddig viselkedése nem utal arra, hogy az eddigi változatoknál súlyosabb betegséget tudna okozni, Afrikában egyes helyeken enyhébb tünetekről számoltak be - folytatta a WHO-igazgató, hozzátéve, hogy az omikron variáns esetében még csak a vizsgálatok kezdeti szakasza tart, és óvatosan kell elemezni az adatokat.

 

omikron
WHO
Egészségügyi Világszervezet
tüdőgyulladás
fáradtság
torok

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.