Ugrás a tartalomra

Rendben zajlik a Kazahsztánban rekedt magyarok evakuálása

2022.01.10
16:21
2022.01.10
16:32
Forrás
MTI
A segítséget kérők már úton vannak Oroszországba.

Rendben zajlik a Kazahsztánban rekedt magyarok evakuálása, a segítséget kérők már úton vannak Oroszországba, ahonnan majd a magyar honvédség repülőgépe szállítja őket Magyarországra az esti órákban - közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy egyelőre a Magyarországgal egy szövetségi rendszerben lévő, jóval nagyobb és erősebb államok főkonzulátusai sem tudták eddig megoldani a szárazföldi kimenekítést, így a velük való együttműködés nem vezetett eredményre. Kiemelte azonban, hogy előző nap telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, és megállapodtak, hogy az érintett magyarok és családtagjaik is felszállhatnak majd az orosz evakuációs járatra Almati - kereskedelmi forgalom előtt még mindig lezárt - repülőterén.

Tizenkét személy kért segítségét Magyarországtól, közülük ötöt már múlt héten sikerült kimenekíteni Almatiból, így heten maradtak, de egyikük, egy kettős állampolgár végül mégsem élt a felajánlott lehetőséggel.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy Kazahsztán Budapest stratégiai partnere, ezért Orbán Viktor magyar miniszterelnök a nap folyamán beszélt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel, akit szolidaritásáról és részvétéről biztosított a halálos áldozatok miatt.

Kazahsztán
magyarok
Szijjártó Péter

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.