Ugrás a tartalomra

A Szerbiai Szocialista Párt listavezetője Ivica Dačić

2022.03.01
20:15
2022.03.01
22:23
Forrás
Pannon RTV
Április 3-án köztársasági elnök és parlamenti választást is tartanak Szerbiában.

A Szerbiai Szocialista Párt adta át másodikként a listáját a Köztársasági Választási Bizottságnak, és a pártelnök, Ivica Dačić már a lista nevével is céljait közölte: ő szeretne lenni Szerbia következő miniszterelnöke.

A két évvel ezelőtti parlamenti választáson a Szerbiai Szocialista párt és az Egyesült Szerbia közös listája a szavazatok 10,38 százalékát szerezte meg, amely 32 helyre volt elegendő a 250 fős parlamentben. A parlamenti patkóban 24 helyet foglaltak el a szocialisták, így az övéké volt a második legnagyobb frakció a haladók 180 tagú képviselőcsoportja után. Nem lett volna szükség arra, hogy a Szerb Haladó Párt koalícióra lépjen bárkivel is, hiszen így is kétharmados többségük volt a parlamentben, ám az utóbbi évek közös munkáját nem kívánták megszakítani a felek. Így a szocialisták is bekerültek a kormányba, Ivica Dačić pedig olyan feladatot kapott, amilyen még soha, ő lett a parlament elnöke. A politikus korábban miniszterelnök, belügyminiszter és külügyminiszter is volt.
 
Ivica Dačić, elnök, Szerbiai Szocialista Párt: „Az életem során én mindent Szerbiáért tettem, Szerbia számomra örökre alapelkötelezettség, és mindent megteszek a nemzeti és állami érdekek védelme érdekében. Ez az, amivel mi előállunk. Mert ez nemcsak az ország elnökének megválasztásra vonatkozik, hanem parlament és a kormány megválasztására is, illetve Belgrád polgármesterének és városvezetésének, és más városok vezetésének a megválasztására is.”

Az Ivica Dačić – Szerbia kormányfője elnevezésű lista átadásakor a lista névadója elmondta, alig néhány óra alatt több mint húszezer támogatói aláírást gyűjtöttek össze, ami azt bizonyítja, hogy erős a szavazóbázis, és sokan várják, hogy végre elkezdődjön a választási kampány. A Szerbiai Szocialista Párt a már megszokott koalíciós partnerekkel közös listán indul: „A listánkon, amint mondtam, Dragan Marković Palma Egységes Szerbiája, hagyományos partnerünk, a Szerbiai Zöldek, akiket Ivan Karić vezet. Emellett, ahogy eddig is, számos ismert név szerepel, utánunk pedig azonnal fiatalok következnek.”

A Szerbiai Szocialista Párt 250-es köztársasági parlamenti listáján többek között sportolók, egészségügyi dolgozók és nyugdíjasok szerepelnek, a 26. helyen pedig Dani Zoltán nyugalmazott ezredes kapott helyet, aki azzal vált ismertté, hogy 1999 márciusában, Jugoszlávia bombázása idején lelőtte a NATO egyik F-117-es lopakodó vadászgépét. De az SzSzP listáján találjuk Dušan Bajatovićnak, Szerbiai Gázművek igazgatójának, Nebojša Crnogoracnak, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnökhelyettesének, Aleksandra Đankovićnak, a vajdasági Tartományi Képviselőház elnökhelyettesének és Ratko Nikolić egykori válogatott kézilabdázónak a nevét is. Ivica Dačić kiemelte, a szocialisták a megszokott témákkal kampányolnak, hiszen alapelveik évek óta változatlanok: „A politikánk két kulcsfontosságú alappillére épül: az első a hazafiasság, Szerbia megvédése minden áron, és a nemzeti érdekeink védelme, a második alapelv pedig a szociális igazságosság elve, vagyis az egyenlő esélyek rendszere azok számára, akik a munkájukból élnek, a munkajogok védelme, és mindazok jogainak a védelme, akiket bármilyen igazságtalanság ér. Ez lesz a kampányunk célja is.”

Mindezeket figyelembe véve a szocialisták elnöke jó választási eredményre számít, még úgy is, hogy két évvel ezelőtt az ellenzék bojkottálta a választást, így a választáson részt vevő pártok nagyon jó eredménnyel tudtak bejutni a képviselőházba. A közvélemény-kutatások szerint a Szerbiai Szocialista Párt a szavazatok körülbelül 9 százalékát szerezheti meg április 3-án. Ám egyelőre nem lehet tudni, hogy ez mennyi mandátumra lesz elegendő, az idén ugyanis az ellenzék is beszállt a választási versenybe, és mint tudjuk, két évvel ezelőtt a parlamentbe jutási küszöböt 5-ről 3 százalékra csökkentették, így a kisebb támogatottsággal rendelkezők is delegálhatnak politikusokat az országgyűlésbe. Emellett az idéntől a nemzeti kisebbségi pártoknak már csak feleannyi aláírást kell összegyűjteniük, mint a szerb pártoknak, így várhatóan a kisebbségek parlamenti képviselete is bővül.

Szerbiai Szocialista Párt
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Ivica Dačić
SZSZP

Most

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.