Ugrás a tartalomra

Dačić - a politikus, aki ismét a kormány élére szeretne kerülni

2022.03.30
21:01
Forrás
Pannon RTV
Véleménye szerint Szerbia számára az a legjobb, ha Aleksandar Vučić a köztársasági elnök, ő maga pedig a miniszterelnök

A Szerbiai Szocialista Párt elnöke, Ivica Dačić már a párt választási listájának a nevében közölte, a célja az, hogy ismét ő lehessen Szerbia miniszterelnöke. A felmérések szerint erre minden esélye megvan, de most lássuk, ki is az az ember, aki ismét a kormány élére szeretne kerülni.

Ivica Dačić 1966-ban született Prizrenben, a későbbi években rendőr édesapja miatt sokszor kellett más-más városba költöznie. A Belgrádi Egyetem Politikatudományi Karán szerzett újságíró-diplomát 1989-ben. 1990-ben a szerbiai Szocialista Párt ifjúsági szervezetének elnöke lett, 1992-ben pedig a párt szóvivőjévé nevezte ki Slobodan Milošević pártelnök. Ezt a munkát nyolc éven át végezte, 2000-től a Szerbiai Szocialista Párt alelnöke volt, 2006-tól pedig az elnöke. Politikai pályafutása során volt már belügyminiszter, külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, miniszterelnök és a legutóbbi, most véget érő mandátumban, parlamenti elnök.  „Az életem során én mindent Szerbiáért tettem, Szerbia számomra örökre alapelkötelezettség, és mindent megteszek a nemzeti és állami érdekek védelme érdekében” - mondta Dačić.

Egy 2014-es nyilatkozata alapján Ivica Dačić úgy véli, hogy a kommunizmus a legemberségesebb ideológia a világon, a szocializmus pedig az egyetlen helyes út az emberiség számára. „A politikánk két kulcsfontosságú alappillére épül: az első a hazafiasság, Szerbia megvédése minden áron, és a nemzeti érdekeink védelme, a második alapelv pedig a szociális igazságosság elve, vagyis az egyenlő esélyek rendszere azok számára, akik a munkájukból élnek, a munkajogok védelme, és mindazok jogainak a védelme, akiket bármilyen igazságtalanság ér.”

2012-ben, amikor az elnökválasztáson fej-fej mellett végzett Tomislav Nikolić és Boris Tadić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke, már tudta, hogy nyertes pozícióba került, és minden a politikai alkukon múlik. Akkor azt mondta, még nem lehet tudni, ki lesz az elnök, de azt már igen, hogy ki lesz a miniszterelnök. Most hasonló hozzáállással indult neki a kampánynak, listája neve is ezt üzeni: Szerbiai Szocialista Párt – Ivica Dačić kormányfő. Véleménye szerint Szerbia számára az a legjobb, ha Aleksandar Vučić a köztársasági elnök, ő maga pedig a miniszterelnök. „Önök tudják, hogy mi mik vagyunk. Tudják, hogy ki vagyok én, hogy nem veszem ki az emberek zsebéből a pénzt, hanem felhasználom a szavaikat. Azért, mert a nép nyelvén beszélek, a nép gyermeke vagyok, ezért leszek a nép miniszterelnöke is.”

 A közvélemény-kutatások szerint a Szerbiai Szocialista Párt a parlamenti választáson a szavazatok valamivel több mint 10 százalékát szerezheti meg, hiszen a párt szavazóbázisa évek óta stabil. Ahogy stabilnak látszik a Szerb Haladó Párttal való választások utáni koalíció is, így ha az előrejelzések igazak, és valóban a Szerb Haladó Párt szerzi meg a voksok jelentős többségét, akkor egyáltalán nem kizárt, hogy igaza lesz Ivica Dačićnak, és 2012 után ismét beülhet a miniszterelnöki fotelbe.

Ivica Dačić
Közügyek

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.