Ugrás a tartalomra

Rekordszámú vajdasági szavazópolgár adta le voksát

2022.04.04
13:38
2022.04.04
16:35
Forrás
Pannon RTV
Az országgyűlési választásokon a levélszavazatok 20 százalékát a vajdasági kettős állampolgárok adták le – hangzott el ma Budapesten A választások Szerbiában - magyar vonatkozások című konferencián.

Az eseményen Pásztor István és Potápi Árpád János ismertette a választási részeredményeket.

Vasárnap este óta a VMSZ nem szám, hanem politikai mandátum- mondta Pásztor István Budapesten a választási részeredményekről szóló konferencián. A VMSZ elnöke kiemelte, a Szerb Haladó Pártnak és a VMSZ-nek megvan a 126-os többsége, a VMSZ 6 mandátumra számít a szerbiai köztársasági parlamentben.

Pásztor István a magyar országgyűlési választások kapcsán kiemelte, rekordszámú vajdasági szavazópolgár adta le voksát.

„A 78,4 százaléka a levélszavazatoknak visszakerült a szabadkai Magyar Főkonzulátusra. Ez a szám messze meghaladja a magyarországi részvételi adatokat. Az embereknek fontos volt, hogy részt vegyenek a szavazáson, ez látszott tegnap este Budapesten is, az eredményvárón. Úgy éltük meg ezt az eredményt, mint a mi eredményünket, amihez hozzájárultunk.”

Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, a Fidesz-KDNP győzelme a határon túli magyaroknak is nagyban köszönhető, hiszen míg 2018-ban 378 449-en regisztráltak a magyar Országgyűlési választásra, addig az ideire jóval többen, mintegy 456 129-en.

„Három főkonzulátust emelnék ki, a csíkszeredait, a kolozsvárit és a szabadkait. Ezekre érkezett be a legtöbb levélszavazat. Hagyományosan, a vajdasági magyarság, a bácskai, a szerémségi, a bánáti magyarság nagyon szépen teljesített.”

Az eseményen Pásztor István kiemelte, a kampány kalákában zajlott hiszen a Fidesz-KDNP a VMSZ-t, míg a VMSZ a Fidesz-KDNP-t támogatta. Életbevágó, húsbavágó kérdés volt a VMSZ számára, hogy a Fidesz-KDNP maradjon hatalmon – mondta a VMSZ elnöke. A várakozásuk megvalósulni látszik úgy a magyar Országgyűlési választások, mint a szerbiai parlamenti és köztársasági elnöki választások kapcsán – emelte ki a politikus.

Pásztor István
Fidesz-KDNP
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.