Ugrás a tartalomra

Több, mint érték

2022.05.06
13:06
2022.05.06
16:01
Forrás
Pannon RTV
Bácska kulturális örökségeinek és erőforrásainak újrahasznosításáról szóló konferenciát tartottak Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

A projekt célja, hogy a népi hagyományos ökológiai tudást bemutassák, valamint közkinccsé tegyék a fenntartható fejlődést szolgáló erőforrásokat és a megújulás lehetőségeit.

Simon András, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének tanszékvezető docense a tájházakról, mint ökológiai közvetítőkről tartott előadást.

„1995 óta járunk a Muravidékre, a szlovéniai magyarság körébe és ott különböző gyűjtemények, tájházak, néprajzi, helytörténeti gyűjtemények létrehozásában közreműködtünk és ezeknek a helyszíneknek a kiállításaiban, a programokban, amiket ott rendeznek. A hagyományos ökológiai tudásnak nagy szerepe van: gyümölcsfajta gyűjtemények, régi aratási szokásoknak, műveleteknek a felidézése.”

Farkas Judit, a Pécsi Tudományegyetem Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszék docense az ökofalvakkal és az ott élő emberek természethez való viszonyulásával foglalkozik. Szerinte a fiatalok egyre nyitottabban állnak ehhez a témához.

„Az idősebb generáció sokszor azt mondja, hogy: jó, hát nekem mindegy, mert én kifelé megyek. A fiatalok viszont befelé mennek és gyakran hallom azt, hogy: amit a felmenőink elrontottak, annak a rossz visszahatását mi kapjuk meg. Nekik tényleg a bőrükre megy, hogyan lehet ezt a folyamatot visszafordítani, hogyan lehet ezt a világot megtartani úgy, hogy lássanak állatokat, növényeket, friss levegőt tudjanak szívni.”

Raffai Judit, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar docense elmondta, elődeink tapasztalatai és a megőrzött vidéki örökségek olyan lehetőségeket nyújtanak, melyek a jelenkori világot sújtó válságidőszakban is alkalmazhatók.

„A népi kultúrában lévő tudást, a hagyományos ökológiai tudást próbálja bemutatni, ami ma is nagyon jól használható és ami sok szempontból segítheti azt, hogy kicsit fenntarthatóbban tudjunk élni. Ahogy a pályázat címe is mondja, ennek a tudásnak az újrahasznosításáról van szó, nem az újrahasznosított dolgokról, hanem ennek a tudásnak újrahasznosításáról.”

A találkozón számos külföldi és vajdasági szakember tartott előadást magyar és szerb nyelven is. Az esemény az Európai Unió támogatásával valósult meg.

MTTK
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
konferencia
újrahasznosítás

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.