Ugrás a tartalomra

Ma van Sarlós Boldogasszony ünnepe

2022.07.02
14:06
2022.07.02
15:44
Forrás
Pannon RTV
Ezen a napon a római katolikus egyház Mária Erzsébetnél tett látogatásáról emlékezik meg.

A néphagyomány szerint ez a nap az aratás kezdetének az ideje is egyben. Az ünnep alkalmából tömegesen zarándokolnak a Nemesmilitics és Csonoplya határban található kegykápolnához és szentkúthoz.

1894-ben emeltek kápolnát Sarlós Boldogasszony tiszteletére Csonoplya és Nemesmilitics határában. Az ünnep alkalmából a helyszínen szentmisét szolgáltatnak, hagyományosan magyar és horvát nyelven.

Bosnyák Annamária, Csonoplya: „Kint itt a természetben, a termőföldek ölelésében Sarlós Boldogasszonyt és az aratás kezdetét ünnepeljük. Nagyon örülünk annak, hogy sokak támogatásával sikerült felújítani ezt az épületet, ezt a kápolnát, mert ez gyöngyszem itt a határban.”

A kéttornyú fogadalmi kápolna a mögötte lévő szentkúttal búcsújáró hely, ahova nem csak a környékről, hanem távolabbról is elzarándokolnak a hívek.

Željko Zelić, Nemesmilitics: „Nagy esemény Itt a határban, a két falu között összegyűlni, hálát adni az idei termésért, ami testileg táplál minket. Idejönni, elzarándokolni ide, azt nem lehet  szavakkal kifejezni, egyszerűen meg kell tapasztalni”

A kápolna több felújításon is átesett. A legutóbbi nagyobb tatarozást a századik évforduló alkalmából végezték, 1994-ben.

Hajdú László, plébános, Csonoplya: „Közeledve a 130-as évfordulóhoz, szerettük volna a kápolnát felújítani. Magyarország kormányának a támogatásával, valamint a csonoplyai és a nemesmiliticsi hívek adományaiból a kápolnát tetőtől talpig felújítottuk, szigeteltük az épületet, a homlokzatot levertük. Új tetőzetet kapott a kápolna, térkővel is bővült.”

Idén nemcsak a kápolna, hanem a szentkút környéke is megújult, illetve melléképületekkel is kibővült.

Nemesmilitics
Csonoplya
Sarlós Boldogasszony

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:48

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
16:29, Frissítve: 17:15

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.