Ugrás a tartalomra

Magyar Művelődési Központ Titelen - Épül, szépül a székház

2022.11.07
21:50
Forrás
Pannon RTV
Megkezdődött a titeli Magyar Művelődési Központ székházának a felújítása. A munkálatokat a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség támogatja.

Az eső lassítja a munkálatokat, de remélhetőleg az elkövetkező időszakban elkészül az új tető.

Titelen 2016-ban az önkormányzattól kapott épületben kezdte meg a munkáját a Magyar Művelődési Központ. A vidék magyarsága hosszú idő után lehetőséget kapott arra, hogy ápolja anyanyelvét, hagyományait, megélje a magyarságát. Amit tudtak önerőből, azt megtettek, de a százéves épületen már komolyabb felújítási munkálatokra van szükség.

Az ezer lakosú Sajkáslak a titeli fennsík lábánál, Titel nyugati szomszédságában fekszik. A faluban jelenleg mintegy száz magyar él. Ők is bekapcsolódtak a titeli Magyar Művelődési Központ munkájába. A mostani építkezésben is részt vállalnak.

Magyar tannyelvű oktatás a Tisza-parti településen már több mint negyven éve nincs. Emiatt, és a vegyes házasságok következtében veszett ki szinte teljesen a magyar szó Titelen. A megalakítása után a Magyar Művelődési Központ anyanyelvápolást szervezett, amit most a helybeli általános iskolákban tartanak Titelen és Sajkáslakon.

Azzal, hogy szebbé teszik és megőrzik a székhelyüket, a titeli község magyarsága valójában folytatja a megmaradásért folytatott küzdelmét, mert létfontosságú, hogy továbbra is legyen számukra egy hely, ahol találkozhatnak, ápolhatják hagyományaikat, anyanyelvüket.

Magyar Művelődési Központ
Titel
Magyar Nemzeti Tanács
MNT
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:04, Frissítve: 18:11

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.
16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.